Φιλικό με τους γενοκτόνους; ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ/PETITION ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΕ

Παύλο σε αυτό θα προστίθενται και οι όποιες υπογραφές έρχονται μέσω email ή θα μετρηθούν ξεχωριστά; Ρωτάω γιατί στον κύκλο μου δίνω και τους δύο τρόπους να υπογράψουν.

Το ευκολότερο είναι να υπογραφεί το κείμενο στο λινκ αλλά προφανώς άμα έρθουν και με εμαιλ κάποιες θα προστεθούν στο τέλος.

Προτείνω να δίνετε το λινκ μόνο γιατί έχει και ανοιχτή εικόνα του πόσοι το έχουν υπογράψει, αλλα προφανώς και από τα εμαιλ θα προστεθούν στο τέλος.

1 «Μου αρέσει»

Ρε συ Πωλ, με ποια παίζουμε;Μακάμπι η Χάποελ;

Αν και δεν συμπαθω τους Εβραίους και κάποιες φορές με προβληματίζει αν αυτό είναι ρατσιστικό ή , απλά μια άμυνα του υποσυνείδητου, τη 2η μεγαλύτερη γεννοκτονία/εκκαθάριση/ εξόντωση πληθυσιμού την διέπραξαν οι Τούρκοι. Τόσο σε εμάς, όσο σε Αρμένιους, Εβραίους και Κούρδους, με διαρκείς επιθετικές πρακτικές μέχρι και σήμερα. Τα αντανακλαστικά μας θα ήταν τα ίδια μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας;

1 «Μου αρέσει»

όπου διάβασα σήμερα λέει Χάποελ…

Χάποελ λένε τα Πανιώνια Νέα, είχα γράψει εγώ Μακάμπι στο αρχικό ποστ εκ παραδρομής

1 «Μου αρέσει»

Στο μεταξύ για όσους δεν ξέρουν πώς λειτουργεί η πλατφόρμα, θα πρέπει να επιβεβαιώσετε την υπογραφή σας πατώντας το λινκ στο email που θα σας έρθει από change.org για να καταγραφεί.

2 «Μου αρέσει»

Μεγάλη κουβέντα αυτή. Εγώ θα πω και οτι τα αντανακλαστικά μας δεν θα ήταν τα ίδια και αν αυτά που κάνουν οι Ισραηλινοί στην Γάζα τα έκαναν πχ οι Ιρανοί. Δυστυχώς μπορεί να φαίνεται οτι μιλάμε για αλληλεγγύη αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι επιλεκτική. Οι (σωστές) αντιδράσεις για την Παλαιστίνη έχουν να κάνουν κυρίως με τον αντι-δυτικό μέτωπο , γι αυτό και για την Ουκρανία που έχασε τα εδάφη της και ανθρωποι ξεριζώθηκαν απο τα σπίτια τους έπεσε μούγκα με αστεία προσχήματα τύπου νεοναζί Ουκρανοί κτλ.

7 «Μου αρέσει»

Tην ομάδα δηλαδή των εργατών (αυτό σημαίνει Χάποελ) με σήμα το σφυρί και το δρεπάνι

Μήπως γενικεύουμε;

εκτός του ότι “συνολικά το 82% των Ισραηλινών, μεταξύ αυτών το 93% των Εβραίων, στηρίζει την αμερικανοϊσραηλινή επιχείρηση κατά του Ιράν” (αντίστοιχα ήταν τα νούμερα και για την γενοκτονική επιχείρηση στη Γάζα), το μποϊκοτάζ είναι ενάντια στο Ισραήλ, όχι στη συγκεκριμένη ομάδα, σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, για πολλούς λόγους που αναφέρονται αναλυτικά εδώ: SPORTS BOYCOTT | BDS Movement
Μεταξύ άλλων, γιατί το Ισραήλ καταπατά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων στον αθλητισμό, γιατί έχει δολοφονήσει και συνεχίζει να δολοφονεί και να φυλακίζει πολλούς Παλαιστίνιους αθλητές, γιατί καταστρέφει συστηματικά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις στα Παλαιστινιακά εδάφη, γιατί περιορίζει και απαγορεύει την μετακίνηση Παλαιστινίων αθλητών π.χ. από τη Δυτική Όχθη σε διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στη Γάζα, γιατί έχει πολλές φορές πυροβολήσει τα πόδια έφηβων αθλητών, γιατί επιτρέπει σε ομάδες που δραστηριοποιούνται σε καταπατημένα Παλαιστινιακά εδάφη να συμμετέχουν στις επίσημες διοργανώσεις του κλπ. κλπ. κλπ.

3 «Μου αρέσει»

Πολύ γενικά, γιατί έχω καιρό να διαβάσω σχετικά. Το σφυροδρέπανο, ναι μεν έχει να κάνει με την εργατική καταγωγή της ομάδας. Όμως σχετίζεται άμεσα με τον εργατικό σιωνισμό. Ο οποίος, στον πυρήνα του αποδέχεται το καθεστώς απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων. Είναι σαν να λέγαμε στην Ελλάδα ότι έχουμε εργατικά σωματεία μόνο για Έλληνες.

Ειλικρινά θεωρώ θετικό που γίνεται αυτή η συζήτηση και εδώ. Προτείνω κιόλας, να προχωρήσουμε και σε ανοιχτή συζήτηση εκτός φόρουμ, με στόχο την ενημέρωση τόσο των υπολοίπων στο φόρουμ, όσο και όσων ακόμα ενδιαφέρονται για το ρόλο του ποδοσφαίρου στην ισραηλινή κοινωνία και το πως συνδέεται με την εργατική τάξη και το καθεστώς απαρτχάιντ εις βάρος των Παλαιστινίων. Ίσως ο @Makdio19 να μπορούσε να μας βοηθήσει και να έρθουμε σε επαφή με το humba που επίσης κάνει καλή δουλειά.

4 «Μου αρέσει»

μπααα…τα έχουν αφήσει πίσω αυτά και παίζουν με καρχαρίες τώρα πια:

2 «Μου αρέσει»

Κλεισε λιγο τα ματια κατα 80 τακατο και θα δεις τον καρχαρια να γινεται σφυροδρεπανο.

Ασε που ειναι ΚΑΙ κοκκινομπλε

9 «Μου αρέσει»

Νομίζω ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συζήτηση εδώ, μόνο μια διευκρίνιση:
Οι Hapoel ιδρύθηκαν από την Poale Zion (μαρξιστές Σιωνιστές) ως αντίδραση στις συντηρητικές Μακαμπι και ουδέποτε τα κόμματα που προέκυψαν απο το Poale (Mapam, Mapai και στη συνέχεια το Εργατικό κόμμα) υποστήριξαν καθεστώς απαρτχάιντ κατά των Παλαιστινίων.
Η γενοκτονική εκστρατεία του Νετανιάχου και των συμμάχων του εναντίον των Παλαιστινίων δεν πρέπει να μας κάνει να γενικεύουμε την κριτική μας με όρους συλλογικής ευθύνης.

Δεν το συνεχίζω

7 «Μου αρέσει»

μιας και ανέφερες το Humba, μόλις έσκασε κι αυτό στο timeline μου:

1 «Μου αρέσει»

Μακριά από μένα η έννοια της συλλογικής ευθύνης και είναι λάθος μου αν δίνω να εννοηθεί κάτι τέτοιο. Προφανώς και υπάρχει ένα μειοψηφικό ρεύμα εντός της κοινωνίας που στέκεται διαχρονικά ενάντια στη γενοκτονία και το καθεστώς απαρτχάιντ. Συγκεκριμένα όμως από το 2023 και μετά δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου κάποια κερκίδα ή αθλητικός σύλλογος που να έχει κρατήσει τη γενναία στάση που κρατάει αυτό το μειοψηφικό κομμάτι.

4 «Μου αρέσει»

Έχεις απόλυτο δίκιο. Ακόμα και στις Maccabi (όχι του Telaviv που είναι γελοία εθνίκια), οι άραβες αθλητές συμμετέχουν κανονικά, πόσο μάλλον στις Hapoel που έχουν την καταγωγή που αναφέρεις. Ρατσιστικές είναι οι Beitar που είχαν σύνδεση με την Irgun κλπ.

Γενικά απλουστεύουμε πολύ εύκολα και ως συνήθως θεωρούμε πως κατέχουμε τη μια και μόνη αλήθεια. Ανθρώπινο!

Έχω ζήσει 3.5 χρόνια σε δυο κράτη της Μ. Ανατολής την περίοδο που γκρεμιζόταν η συναίνεση των συμφωνιών του Όσλο συστηματικά από τους ακραίους των δύο πλευρών. Στο σημερινό αδίεξοδο και στη στροφή της ισραηλινής κοινωνίας υπέρ ακραίων λύσεων (ακόμα και από σχετικά συνετούς ανθρώπους) δεν φτάσαμε ξαφνικά. Σε ένα θέμα 110 ετών (από τη διακήρυξη Μπαλφουρ και δόθε) τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο παρουσιάζεται είτε από την πλευρά της διεθνούς αντιδυτικής επανάστασης, είτε από την άκριτα φιλοισραηλινή παγκόσμια δεξιά.

Και ένας ακόμα προβληματισμός επείδη διαβάζω για απάρτχάιντ… στο Ισραήλ (εκτός Γάζας και Δ. Όχθης) ζουν άνω των 2 εκ Αράβων που δεν είναι καθόλου περιθωριοποιημένοι και θα ήταν πολύ δυστυχείς αν τους έστελνε κάποιος στη Συρία, την Ιορδανία ή κάποιο άλλο από τα “δημοκρατικά” αραβικά κράτη. Σε όλα τα αραβικά (συν το Ιράν) κράτη έχουν απομείνει κάπου 2χλ Εβραίοι. Κάτι σαν τους Ρωμιούς της Τουρκίας ένα πράγμα. Λέτε οι γεμενίτες Εβραίοι να τρελάθηκαν και να έφυγαν από τον παράδεισο της αραβικής συμπερίληψης για να γίνουν φτωχοί προλετάριοι στο Ισραήλ;

6 «Μου αρέσει»

Κάτι έγινε λίγο πριν όμως. Πόσο εύκολο είναι για τους μετριπαθείς ισραηλινούς να στηρίξουν δυναμικά την άποψή τους μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου; Και πάλι υπάρχουν συνεχώς κινητοποιήσεις εναντίον του κυβερνητικού σχήματος και της ποιλιτικής του.

2 «Μου αρέσει»

Επιβεβαιώνω έχοντας φίλους άραβες ισραηλινούς πολίτες, ένας εκ των οποίων είναι και χριστιανός ορθόδοξος (!) Γενικώς, το αραβοϊσραηλινό είναι κατεξοχήν ζήτημα για μη μανιχαϊστικό τρόπο σκέψης.

2 «Μου αρέσει»

Είναι ανθρώπινο να διαλέγεις πελυρές. Π.χ. πόσο επίπονο είναι για έναν Έλληνα εθνικιστή να διαβάζει για τις ομορφιές του ελληνικού στρατού στη μικρασιατική; Αρκεί να είμαστε τίμιοι με τον εαυτό μας και να επιτρέπουμε και σε άλλους την ίδια πολυτέλεια.

1 «Μου αρέσει»