Τι φιλικό με Χάποελ Χάιφα γτχμ, δλδ πρέπει να χαρούμε που θα παίξουμε με τους γενοκτόνους με δική μας πρωτοβουλία κιόλας φιλικό; Τουλάχιστον τα ΠΑΟΚια υπέγραψαν κατά εκατοντάδες ψήφισμα ότι οι της Μακάμπι Τελ Αβίβ είναι ανεπιθύμητοι στην Τούμπα (που να σημειωθεί, ήταν στα πλαίσια του Europa League, όχι δλδ επιλογή της ομάδας), εμείς θα κάνουμε τίποτα ή όλα καλά, ο αθλητισμός ενώνει και νο πολίτικα;
Έχουμε ένα κράτος που διαπράττει γενοκτονία, το Ισραήλ. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι αδιαμφισβήτητο. Προσπαθούν πολλοί να μας πείσουν πόσο καλό είναι να συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ κτλ αλλά δεν με έχουν πείσει στο ελάχιστο.
Πάντα με προβληματίζει ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση όχι απέναντι στο κράτος αλλά απέναντι στους πολίτες, τις ομάδες κτλ. Ξεκάθαρη απάντηση δεν έχω. Εμένα όμως δεν θα μου άρεσε να μου φερθούν με ένα τρόπο Χ επειδή είμαι Έλληνας. Με ξέρεις; Ξέρεις τι πιστεύω; Τι αγώνες έχω κάνει; Αν δεν συναντιόμαστε, τους έχουμε αποκλεισμένους θα βγει κάτι καλό;
Είναι τραγική απόφαση της ΠΑΕ να παίξει φιλικό με ομάδα του γενοκοκτόνου κράτους. Πιστεύω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε από το φόρουμ ένα αντίστοιχο κείμενο με τους παοκτζηδες, ώστε να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.
Μας βλέπω στα πούλμαν με παλαιστινιακές σημαίες για την Πτολεμαΐδα
Νομίζω ότι και να παρθεί πίσω η απόφαση, η διοίκηση έδειξε ήδη ότι εκτός τόπου και χρόνου.
Αλλά ναι εννοείται και εγώ μέσα για κείμενο! Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε. Μετά ναι, γεμίζουμε πούλμαν για Πτολεμαϊδα.
Δεν θα σας αρέσει η άλλη άποψη, όμως η ακραία πολιτικοποίηση ενός φιλικού είναι κάπως… Μήπως πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η αντι-ισραηλινή υστερία σε κάθε θέμα υποκρύπτει κάτι όχι πολύ ευγενές; Π.χ. κάτι τύποι που τα έβαζαν με τους τουρίστες… Η ισραηλινή κοινωνία είναι όπως όλες, έχει ακραίους, λογικούς, δημοκράτες, φασίστες, ρατσιστές, αριστερούς, κλπ. Μια ποδοσφαρική ομάδα δεν αντιπροσωπεύει ούτε τον Νετανιάχου, ούτε τα ακραία καθίκια της συγκυβένρησής του.
Να θυμίσω δε ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των Αράβων του Ισραήλ και άρα κάθε άλλο παρά όργανο του λικούντ και των ακραίων.
Κάθε άλλο θα έλεγα για τις διαφορετικές απόψεις. Για αυτό είμαστε εδώ να κάνουμε διάλογο, να μαθαίνουμε και να προβληματιζόμαστε. Επειδή προσωπικά στα μέρη που κινούμαι στο κέντρο, οι συμπεριφορές των ισραηλινών είναι πλέον προκλητικές, τα αντανακλαστικά μου δρουν πάντα με αρνητικό πρόσημο.
Περιμένω λοιπόν να διαβάσω και απόψεις άλλων.
Είμαι υπέρ στο να βγεί ένα κείμενο που να σταλεί με email στην ΠΑΕ και να δημοσιευτεί εδώ στο φόρουμ επίσης.
Δεν έχουμε κάποια οντότητα ως φόρουμ, ούτε είμαστε κάποιος επίσημος οργανισμός οπότε θα είναι προφανώς ατομικά υπογεγραμμένο από όποιον το επιθυμεί.
Αν υπάρχει κάποια άκρη και με τους Πάνθηρες και θέλουν να το συνυπογράψουν θα είναι επίσης ακόμα πιο δυνατό.
Για λοιπές συνεννοήσεις θα ενημερώσω.
Για μένα (και) αυτό είναι ένα ξεκάθαρο αθλητικό ξέπλυμα του γενοκτονικού κράτους του Ισραήλ και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι έχει νόημα εδώ μια ανταλλαγή επιχειρημάτων επ’ αυτού. Ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει τεράστια ορατότητα τόσο στα ιστορικά στοιχεία, όσο και στα νέα από το μέτωπο της Παλαιστίνης, όπου πολλές χιλιάδες άμαχοι έχουν σφαγιαστεί και ολόκληρες πόλεις ισοπεδωθεί, με την τεράστια ανοχή και υποστήριξη της Ισραηλινής κοινωνίας (έχουν δημοσιευτεί μια σειρά από δημοσκοπήσεις που το αποδεικνύουν), οπότε και νομίζω ότι όλοι λίγο-πολύ έχουμε διαμορφώσει άποψη και δεν περιμένουμε μάλλον από το φόρουμ εδώ να συζητήσουμε την ουσία του Παλαιστινιακού ζητήματος. οι ίδιοι οι προοδευτικοί ας πούμε Ισραηλινοί μέσω των οργανώσεών τους έχουν καταγγείλει την γενοκτονική πολιτική και την πολιτική απαρτχάιντ του κράτους τους (π.χ. https://www.btselem.org/publications/202507_our_genocide, https://www.facebook.com/BreakingTheSilenceIsrael) και συμμετέχουν σε διεθνείς καμπάνιες μποϊκοτάζ εναντίον του (όπως η διεθνής καμπάνια BDS - https://bdsmovement.net/ban-apartheid-israel-from-sports). Το να διοργανώνεται φιλικό του Πανιώνιου σε αυτή τη συγκυρία με μια από τις ομάδες που αποτελούν μεταξύ άλλων μέρος μιας ομοσπονδίας που συστηματικά αποκλείει τον Παλαιστινιακό αθλητισμό και εμποδίζει την πρόσβαση σε όσους αθλητές δεν έχουν ήδη δολοφονηθεί από τον IDF ή τους έποικους, είναι νομίζω ντροπή για τις αξίες που πρεσβεύει και προωθεί ο Ιστορικός μας σύλλογος αλλά και μεγάλη πρόσκληση για όλους τους φιλάθλους, ανεξαρτήτως ομάδας. Τα κρουαζιερόπλοια που πηγαινοφέρνουν εγκληματίες του IDF για να ξεσκάσουν στα ελληνικά νησιά, οι Ισραηλινοί «τουρίστες» που σηκώνουν το μεσαίο δάχτυλο και επιτίθενται σε όσους αμφισβητούν το δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθεροι σαν να μην τρέχει τίποτα καίγοντας και καταστρέφοντας μαγαζιά π.χ. υπό την προστασία της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΛ.ΑΣ., είναι όλα μέρος του ίδιου συστήματος που ξεπλένει τους γενοκτόνους και προσπαθεί να κανονικοποιήσει κάτι που δεν είναι καθόλου κανονικό και δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει ως τέτοιο. Για εμένα προσωπικά αυτό που πάει να γίνει είναι ένας λεκές που θα καταγραφεί στην ιστορία του Πανιώνιου, πολύ σημαντικότερος από οποιαδήποτε μεταγραφή ή άνοδο κατηγορίας, και τουλάχιστον συνειδησιακά, δεν μπορώ να μην σταθώ απέναντι στην ΠΑΕ για αυτή την ιστορική ντροπή.
το λιγότερο μάζεμα υπογραφών, με τα ονόματα του Καρίμ και του Μασούντ πάνω-πάνω, να θυμηθούμε και κάποιες λίγο παλιότερες ιστορίες…
Εγώ προτείνω να το ξεκινήσουμε από εδώ και ύστερα να το διακινήσουμε μέσω γνωστών στο κλαμπ, γνωστούς και σοσιαλ. Ούτως ή άλλως, γνωριζόμαστε μεταξύ μας
Συμφωνώ πως, ειδικά σε μια εμπόλεμη περίοδο, ένα τέτοιο γεγονός δεν ανταποκρίνεται στην φιλοσοφία του συλλόγου και των φιλάθλων.
Δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει και ο κίνδυνος να θεωρηθεί το σύνολο των Ισραηλινών ως σύμφωνο με μια κυβέρνηση που ενώ φαίνεται πως έχει την πλειοψηφία μπορεί να μην ανταποκρίνεται στα πιστεύω της κοινωνίας.
ολο αυτη η κουβεντα, στο τελο της, θα μπορουσε ανετα να προστεθει στο νημα ‘‘εχουμε μικρυνει ως συλλογος?’’. τεραστια η ευθυνη των διοικουντων σε αρχικο σταδιο και μετεπειτα τ αντανακλαστικα του κοσμου, που εστω μεσω σχολιων κατω απο τη δημοσιευση απο τα panionianea θα επρεπε να ειχε ηδη τοποθετηθει.
Συνέταξα το παρακάτω κείμενο.
Για αρχή, πείτε μου αν θέλετε κάποιες αλλαγές για να το στήσω και μετά όποιος θέλει να το υπογράψει καλείται να στείλει email στο info@panionios.net όπως από γράφει στο τέλος (Ονομα, Επαγγελμα, Τοποθεσία).
Μετά, το διαδίδουμε άμεσα και σε social media αλλά και σε Πάνθηρες αν θελουν και φέυγει με email στην ΠΑΕ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Προς την ΠΑΕ Πανιώνιος,
Ανακοινώθηκε πρόσφατα η διεξαγωγή φιλικού αγώνα της ομάδας μας στις 15 Ιουλίου, με την Hapoel Haifa στα πλαίσια της προετοιμασίας στην Πτολεμαΐδα.
Όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο, δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στη διεξαγωγή αυτού του φιλικού αγώνα με ομάδα από το γενοκτόνο κράτος του Ισραήλ.
Ο Πανιώνιος έχει τις ρίζες του στη προσφυγιά και δεν μπορεί να μοιράζεται το ίδιο γήπεδο με ομάδα από το κράτος που διεξάγει συστηματική γενοκτονία στον λαό της Παλαιστίνης (όπως έχει και επίσημα καταδικαστεί το 2025 από τον ΟΗΕ και την Διεθνή Αμνηστία).
Η διεξαγωγή “φιλικού” αγώνα με ομάδα από το Ισραήλ, δεν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας κλήρωσης σε διεθνή διοργάνωση, αλλά συνειδητή επιλογή της ΠΑΕ και το πλαίσιο αυτό την καθιστά ακόμα πιο ανεπιθύμητη, καθώς μπορεί να αποφευχθεί.
Εκτός από φίλαθλοι του ιστορικότερου σωματείου στην Ελλάδα, είμαστε και πολίτες αυτού του κόσμου που δεν κλείνουμε τα μάτια στην γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και την καθημερινή σφαγή παιδιών που συντελείται εδώ και δεκαετίες.
Θα είμαστε πάντα αντίθετοι σε οτιδήποτε νομιμοποιεί και δίνει χώρο σε εκπροσώπους του γενοκτόνου κράτους του Ισραήλ.
Θα στεκόμαστε πάντα αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό λαό και το λαό της Γάζας.Σας καλούμε λοιπόν να ακυρώσετε το συγκεκριμένο αγώνα γιατί αποτελεί ύβρη για την ιστορία, το ήθος και τις αξίες του συλλόγου μας.
ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ:
Όνομα (Επάγγελμα, Τoποθεσία)
Αυτό έχει διπλή εξήγηση. Ο (κάθε) σύλλογος μικραίνει και όταν προβάλλεται μια μονομερής προσέγγιση των δήθεν ιδανικών / αξιών του, όπως αυτά αρέσουν σε ορισμένους εκ των φιλάθλων του. Στη ζωή τα πράγματα είναι σπάνια άσπρα - μαύρα και η επικράτηση των πιο δυναμικών φωνών ίσως εξηγεί και την αποστασιοποίηση της πλειοψηφίας. Ένας σύλλογος με ιστορία αιώνων δεν εκφράζεται από καμία μερίδα οπαδών του αποκλειστικά, όσο ισχυρή άποψη για το σωστό των απόψεών τους και αν έχουν.
μονομερης αποψη οτι εξαφανισανε 400 χωρια απο τον χαρτη? οτι σφαζουνε, βιαζουνε και τραμπουκιζουν κοσμο εδω και 70 χρονια ?
Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να βάζεις λέξεις στο στόμα μου.