Panionios.net DATA HUB: Η Κυανέρυθρη Βάση Δεδομένων

Μέσα στο καλοκαίρι μου έσκασε η ιδέα να χτιστεί κάτι που θα γίνει αναφορά για τον σύλλογο και θα είναι και κομμάτι μεταξύ άλλων και του Τμήματος Ιστορίας του Ερασιτέχνη ΠΓΣΣ.

Έτσι, φτιάχτηκε το Panionios.net Data Hub.

Μικρή σημασία έχει το πώς λέγεται.

Σημασία έχει τι είναι.

Με λίγα λόγια: η μεγαλύτερη (και προφανώς μοναδική) συμμετοχική κυανέρυθρη βάση δεδομένων για όλα τα αθλήματα και όλους τους αθλητές και προπονητές μας, με τις φωτογραφίες τους, από όλα τα έτη, με στατιστικά στοιχεία όλων των εποχών και βίντεο αγώνων όπου αυτά υπάρχουν διαθέσιμα.

Η πλατφόρμα όμως δεν θα αποτελεί μόνο ένα ιστορικό αρχείο, αλλά και live ενημέρωση για τα ματς που παίζει η ομάδα σε όλα τα αθλήματα τώρα, με ανανεώσεις κάθε βδομάδα.

Δηλαδή ένα κυανέρυθρο Match Center που θα μπορεί να δει κανείς βαθμολογίες, ρόστερ, στατιστικά και βίντεο όλων των αγώνων μαζεμένα σε ένα σημείο live μέσα στη σεζόν.

Κοινώς…μην ψάχνετε σε γκαζέτες και σπορτ24 να δείτε τι κάνει η ομάδα. Όλα θα είναι εκεί ανά πάσα στιγμή.

Credits: η πλατφόρμα θα ήταν εντελώς άδεια αν ο ακούραστος @proistorikos δεν αφιέρωνε άπειρες ώρες να περνάει όλα τα δεδομένα (πάνω απο 1100 ματς, 620 παίχτες με τις φωτος τους, πάνω από 300 βίντεο αγώνων). Ό,τι βλέπετε είναι ανεβασμένο από αυτόν και συνεχίζει αδιάκοπα κάθε βδομάδα να την ανανεώνει. Χεράτα. Πανιώνια.

Κόστος: η πλατφόρμα έχει μηδενικό κόστος για την ώρα, είναι εντελώς custom build και χρησιμοποιεί το free plan των Clouflare workers. Αν αυξηθεί ποτέ το κόστος hosting λόγω μεγαλύτερο όγκου δεδομένων θα υπάρξει προφανώς ενημέρωση εδώ.

Το μέλλον: η προφανής κατάληξη μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να παραδοθεί στον Ερασιτέχνη και στο Τμήμα Ιστορίας, το οποίο και θα γίνει όταν ωριμάσει η πλατφόρμα και φτάσει εκεί που την θέλουμε με όσα περισσότερα δεδομένα γίνεται.

Χαρτάκια Πανίνι: Ναι, τα ρόστερ εμφανίζονται σαν ρετρό άλμπουμ Panini.

Έξτρα χέρια: αυτή είναι μια συλλογική και συμμετοχική προσπάθεια που θα πάρει χρόνια να ολοκληρωθεί, αλλά όσα περισσότερα χέρια έχουμε στην προσπάθεια τόσο το καλύτερο, οπότε αν κάποιος θέλει να βάλει ένα λιθαράκι κάπου, ας στείλει ένα μήνυμα.

Πχ μπορεί τα παιδιά του Πετανκ να αναλαβουν τα data του πετανκ, κάποιος από τα παιδιά του ραγκμπι να αναλάβει το ραγκμπι και ναι… θα θελαμε να βαλουμε και esports καποια στιγμή και στίβο, χαντμπολ, φουτσαλ κλπ

Επίσης, είμαι σίγουρος ότι ο @Mike_Panionios μπορεί να θέλει να εμπλακεί στην αναζήτηση βίντεο κλπ (θυμάμαι το εξελάκι που είχες δημοσιεύσει κάποτε Mike οπότε η πλατφόρμα θα σε διευκολύνει κι εσένα πολύ πιστεύω).

Αν νιώθετε ό,τι θέλετε να συνεισφέρετε με κάποιο τρόπο στο χτίσιμο της πλατφόρμας, να προτείνετε κάτι να προστεθεί/αφαιρεθεί, να βρείτε κάποιο λάθος που ενδεχομένως έχει περαστεί feel free να το αναφέρετε εδώ.

Η όλη προσπάθεια είναι ακόμα σε δοκιμαστική φάση, όχι μόνο επειδή τα δεδομένα των περισσότερων ετών δεν έχουν περαστεί, αλλά και επειδή την χτίζουμε ακόμα την πλατφόρμα στο τι θα δείχνει, πώς θα το δείχνει κλπ. Την κάνουμε διαθέσιμη σε αυτή την φάση για να πάρουμε feedback κατά κύριο λόγο.

Απολαύστε υπεύθυνα στο data.panionios.net

:heart::blue_heart:

ΥΓ1: μπορεί να καείτε για ώρες χαζεύοντας παλιά ματς και ρόστερ…:joy:

ΥΓ2: Τις περισσότερες νίκες στο μπάσκετ την τελευταία δεκαετία ως προπονητής μας τις έχει ο Λυκογιάννης @KolobarZov

ΥΓ3: Ενημερώσεις της πλατφόρμας ανεβαίνουν αυτόματα από το botάκι του φόρουμ σε δικο του τόπικ για να ξέρετε τι έχει ανέβει πρόσφατα

ΥΓ4: έρχονται κι άλλα ωραία φορουμικά…stay tuned

21 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικο.
Ευγε!

Αξιζει μια τετοια πρωτοβουλια να περασει τα στεγανα ενος φορουμ και να ακουστει και σε πιο επισημους φορεις. Οι αριθμοι εξαλλου μπορουν να σε διδαξουν πολλα για το μελλον…

Μου αρεσαν πολυ τα χαρτακια πανινι

6 «Μου αρέσει»

Για την ιστορία, να πούμε ότι ξεκινάμε με 20 σεζόν στο ποδόσφαιρο (από 2007-8 μέχρι σήμερα), 9 στο μπάσκετ (από 2018-19 μέχρι τώρα), 3 στο βόλεϊ γυναικών, 2 στο βόλεϊ ανδρών, από 3 σε πόλο ανδρών και γυναικών και από 1 σε ράγκμπι και πετάνκ (τις περσινές).

Επίσης, να πω ότι παρά το τρελό κάψιμο μέσα στο Καλοκαίρι με δεκάδες ώρες σε έρευνα-αναζήτηση και πέρασμα όλων των δεδομένων, έχω ενθουσιαστεί τρομερά με το project και έχω ξαναθυμηθεί όλη τη νεότερη ιστορία του Συλλόγου μας.

Σε λίγα χρόνια ο Πανιώνιος έχει ζήσει 10 ζωές, έχει περάσει τα πάνδεινα, μας έχει δώσει όμως κι αυτές τις λίγες αλλά τεράστιες χαρές που σημάδεψαν και τις ζωές μας, και είχα τη μεγάλη τύχη να ξαναθυμηθώ μία-μία όσο έχτιζα αυτή την αρχική έκδοση της ιστορικής βάσης δεδομένων, και που με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό ελπίζω να προσφέρει στον Πανιώνιο Γ.Σ.Σ. και στον Πανιώνιο κόσμο κάτι που σίγουρα μας έλειπε: μια Κυανέρυθρη πηγή για την Ιστορία μας, που ιδανικά θα φτάσει κάποια στιγμή να αποτελεί το απόλυτο σημείο αναφοράς, με όλα τα ρόστερ, τα αποτελέσματα, τις βαθμολογίες κι ό,τι άλλο μπορούμε να βρούμε από τα πρώτα 136 χρόνια του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Σμύρνης. Για τα επόμενα, θα τα καταγράφουμε εμείς (όλοι μας) όπως συμβαίνουν.

Μέχρι τότε, υπάρχει μπροστά μας ένας τεράστιος όγκος δεδομένων που όσο παλιότερα πάμε, τόσο δυσκολεύει η εύρεσή τους. Κι εκεί θα χρειαστεί το πολύτιμο Τμήμα Ιστορίας του Συλλόγου και όλοι οι Πανιώνιοι ερευνητές, συλλέκτες κλπ, που μπορούν να συμβάλλουν με τις γνώσεις και τα αρχεία τους, για να χτίσουμε σιγά-σιγά, μέσα στα πολλά επόμενα χρόνια, την ιστορία του Ιστορικότερου σωματείου του Ελληνισμού. Ακριβώς όπως το αξίζει ο Πανιώνιος, η αρρώστια μας, η σημαία της Προσφυγιάς, η μεγάλη μας Ιδέα, που δεν θα πεθάνει ποτέ, και που θα συνεχίζει να γράφει (κι εμείς να καταγράφουμε μαζί του) την Ιστορία.

Αγαπητοί συν-Πανιώνιοι, αγκαλιάστε την προσπάθεια κι ελπίζω να χαρείτε κι εσείς το ταξίδι στο (πρόσφατο για αρχή) παρελθόν της ομάδας μας που προσπαθήσαμε να είναι όσο γίνεται πιο ακριβές και πιστό στην αλήθεια, με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν ελεύθερα στο διαδίκτυο (προς το παρόν).

ΥΓ1: Φίλε @pauligle σαν Πανιώνιος σ’ ευχαριστώ για την εξαιρετική ιδέα και τεχνική υλοποίηση και προσωπικά για την εμπιστοσύνη.

ΥΓ2: Εννοείται περιμένουμε διορθώσεις, προσθήκες, ιδέες, ο,τιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την βάση!

15 «Μου αρέσει»

Γενικά δεν γράφω , είμαι από τους σιωπηλούς αναγνώστες, αλλά εδω πρέπει να πω ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ , μπράβο @proistorikos και @pauligle !

11 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε παιδιά!!! Φανταστική προσπάθεια κ αποτέλεσμα!!!

5 «Μου αρέσει»

Μπράβο μπράβο μπραβο

3 «Μου αρέσει»

Φανταστική δουλειά! Μπράβο σε όλους!

3 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε!!

4 «Μου αρέσει»

Εξαιρετικό!
Μπραβο !
Και λίγα λέω ….

4 «Μου αρέσει»

ΤΕΛΕΙΟ!!!

Πολλα μπραβο για την ιδεα, την υλοποιηση, το “τρεξιμο”, το “καψιμο”! :heart::blue_heart::heart::blue_heart:

2 «Μου αρέσει»

Πολλά συγχαρητήρια @proistorikos , @pauligle . Τρομερή δουλειά, τρομερό αποτέλεσμα! Αναβάθμιση για όλο τον σύλλογο! :clap::clap::clap:

4 «Μου αρέσει»

Να σημειωθεί ότι και το ψαχτήρι πάνω πάνω είναι χρήσιμο άμα ψάχνετε κάποιον.

Ενώ αμα αναζητήσετε ομάδα σας βγάζει όλο το ιστορικό μας μαζί τους:

6 «Μου αρέσει»

Μας κάψατε! Φαντάστικ τζομπ! Έχω ξεκινήσει να βλέπω σεζόν 07-08. Τι κόσμο είχαμε μετά την πρόκριση με την Sochaux (γαμώ την αεΒ)…

9 «Μου αρέσει»

Μπράβο ρε παιδιά!

Με κάτι τέτοιες προσπάθειες και με τη συλλογική δουλειά πχ για τις τουαλέτες, το φορουμάκι γίνεται φορουμάρα και αφήνει τη δική του υπογραφή!

Και πάλι μπράβο!

7 «Μου αρέσει»

@pauligle @proistorikos ρε σεις, δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που κάνατε! Χίλια μπράβο!

4 «Μου αρέσει»

Τεράστια κίνηση και προσφορά,πραγματικά άπειρα συγχαρητήρια!!!

2 «Μου αρέσει»

Φανταστική δουλειά, μπράβο σε όλους!
Υπάρχει ή προβλέπεται να γίνει κάποιο public API endpoint; Όχι εμπορικής χρήσης προφανώς αλλά για TRMNL (no ad) συσκευή ή πχ για προσθήκη αγώνων σε calendar (.ics) ή ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να σκεφτεί?
@pauligle

3 «Μου αρέσει»

Ναι βεβαίως!

Σε αυτό το λινκ μπορείς να βρίσκεις πάντα σε json τα ματς όλων των ομάδων τις επόμενες 8 ημέρες:

https://data.panionios.net/api/public/upcoming-matches

Και σε αυτό το λινκ το ics:

https://data.panionios.net/api/public/matches.ics

που μπορείς να το προσθέσεις σε οποιοδήποτε calendar (Google Calendar, Outlook κλπ).

Βέβαια έχε υπόψιν σου σε μπάσκετ, βόλεϊ και πόλο οι ώρες δεν έχουν βγει και προφανώς επειδή Ελλάδα είμαστε οι ώρες και οι μέρες παίζει να αλλάξουν.

πφφφφφ! τέλειο. Για την ακρίβεια δεν θα χρησιμοποιήσω το upcoming-matches μάλλον, αλλά το .ics endpoint μάλλον με parse dates για TBD/Α και όταν ενημερωθούν θα τρέχει το pipeline να τα κάνει populate.

Έχω κάνει το ultra-hack του αιώνα για να παίρνω data από sofascore με playwright και puppeteer-extra-plugin-stealth και το black list IP πάει σύννεφο από τα 3 calls την ημέρα οι τσιγγούνηδες…

Για να σταματήσω τα τεχνικά θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η δουλειά που έχεις/έχετε κάνει είναι πραγματικά πολύ καλή. Μόνο μπράβο.

Και για να μην ξεχνιόμαστε…

:clinking_beer_mugs: ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΛΟΙ ΓΗΠΕΔΟ :clinking_beer_mugs:

3 «Μου αρέσει»

Κάτσε ρε αδερφέ μην τους αρρωστήσουμε εδώ στο φορουμ με τα τεχνικά…!

Άμα έχεις καμιά καλή ιδέα για την εξέλιξη της πλατφόρμας πάντως στείλε dm εδώ γιατί σε κόβω να σε τρώει!!:smiley::smiley:

Αααα και μην ξεχασεις να παίξεις στο παιχνιδάκι: Σύνδεση | PANIONIOS.NET