Σε αυτό το post παραθέτω τα πάντα για την οικονομική διαχείρηση του νέου εγχειρήματος του φορουμ με παραστατικά και invoices όπως αυτά προκύπτουν.
Οποιαδήποτε νέα ιδέα ή πρόταση εννοείται ότι είναι καλοδεχούμενη!
Να σημειώσω επίσης ότι είμαι εντελώς ερασιτέχνης με τα τεχνικά θέματα του εγχειρήματος και παρότι κάποια πράγματα τα γνωρίζω δεν δηλώνω ειδικός σε τίποτα και δεν είμαι του κλάδου καν.
Πάμε λοιπόν!
Για να ξεκινήσει η νέα προσπάθεια προφανώς χρειάζονταν 2 πράγματα:
-
Domain
Όπως έχω δηλώσει και παλαιότερα, σε μια στιγμή παραφροσύνης αγόρασα το domain panionios.net που ήταν και το παλιό domain που χρησιμοποιούσε και είχε γίνει γνωστό το παλιό ιστορικό φορουμ την δεκαετία του 2000. Δεν είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούμε αυτό και προφανώς τόσα χρόνια είμαστε πανω στο panionios-community.net το οποίο αν καταλαβαίνω καλά είχε αγοραστεί από τον @reanimatorreanimator. Προφανώς έχει πολύ μικρή σημασία το domain και αν υπάρχει κάποιο θέμα με trademark και copyrights με τον Ερασιτέχνη εννοείται ότι θα επιλεγεί κάτι άλλο για να προχωρήσουμε.Το domain panionios.net το αγόρασα τον Αύγουστο του 2025 για £74.30 από την γνωστή πλατφόρμα GoDaddy για 2 χρόνια (μετά θα χρειαστεί ανανέωση στις 16/08/2027).
-
Hosting
To παρόν forum είναι πάνω στην Open Source πλατφόρμα που λέγεται Discourse και μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιονδήποτε πάροχο hosting ενώ για να μπορεί να αποστέλνει και emails στα μέλη πρέπει να πληρώνεται και έξτρα αυτή η λειτουργία σε οποιονδήποτε πάροχο και να σεταριστεί αναλόγως.
Για να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, πήρα την απόφαση να προχωρήσω σε ένα συνολικό πακέτο που τα έχει όλα μέσα (και email και hosting) το οποίο ειναι host σε σερβερς στην Ευρώπη και είναι το https://www.communiteq.com/.
Το πακέτο που έχουμε εκεί αγοράστηκε τον Οκτώβριο 2025:
και το κόστος είναι $24 τον μήνα:
Με σημερινές λοιπόν ισοτιμίες μιλάμε για:
247 ευρώ/χρόνο για hosting + 36 ευρώ/χρόνο για το domain panionios.net όπως τα έγραψα παραπάνω.
Συνολικό ετήσιο κόστος λειτουργίας του φορουμ: 283 ευρώ
Μπορώ επίσης να δώσω access σε όποιον το επιθυμεί στις πλατφόρμες και δεν έχω κανένα θέμα να αλλαχθεί οτιδήποτε σε αυτά τα δύο. Αν υπάρχει και μπορεί να σεταριστεί κάτι κάπου αλλού πιο φτηνά και ενδιαφέρεται κάποιος να βοηθήσει στο σετάρισμα κλπ ενημερώνει!
Σαν hosting καθαρά υπάρχουν σίγουρα πιο φτηνές λύσεις, ωστόσο το θέμα είναι ότι έχει και την αποστολή email μέσα το πακέτο αυτό το οποίο πληρώνεται εξτρα.
Η καινούργια πλατφόρμα θα στέλνει πολύ πιο τακτικά email στα μέλη ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και συμμετοχή στις συζητήσεις.
Για παράδειγμα, έχει σεταριστεί όλα τα μέλη να λαμβάνουν ένα εβδομαδιαίο email με μία περίληψη όλων των συζητήσεων που περιέχει και links για να μπεις να συμμετάσχεις άμα θέλεις (υπάρχει δυνατότητα και για ημερήσιο τέτοιο email).
Το θέμα του “ποιος καλύπτει αυτά τα ποσά τώρα;” η απάντηση είναι “εγώ” και δεν έχω θέμα να συνεχίσω να τα καλύπτω για την ώρα. Ο @reanimator το έκανε για 15 χρόνια…
Ωστόσο, το παρόν post είναι και μία ανοιχτή πρόταση σε όλα τα μέλη για την ενεργή συμμετοχή τους στα οικονομικά του φόρουμ όσο και αν κάποιος το επιθυμεί (τύπου crowdfunding) καθότι πιστεύω ότι το ποσό είναι αρκετά μικρό για κάποιον που ενδιαφέρεται για την κοινότητα.
Υπάρχουν και σκέψεις και για έσοδα με καποιους τρόπους (πχ διαφημίσεις με μπανερ κλπ) τα οποία ενδεχομένως να καλύπτουν κάποιο μικρό ποσό από τα κόστη αν δούμε τα δύσκολα και δεν μπορεί να καλυφτεί το ποσό από τα μέλη.
Όπως και να έχει πάντως, άποψη μου είναι το φόρουμ να είναι ανοιχτό πάντα για όλους πληρώσεις δεν πληρώσεις (δηλαδή δεν θα μου άρεσε ποτέ να γίνει κλειστό μόνο σε όσους πληρώνουν) και να συντηρείται απλά από όσους θέλουν να συνεισφέρουν.
Εφόσον στηθεί και μία αρχική ομάδα Διαχειριστών σιγά σιγά θα τίθενται θέματα και σε ανοιχτές ψηφοφορίες polls εδώ για όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτικές αποφάσεις σε όλα.
Δεν υπάρχει λόγος να μπλέξουμε για την ώρα κατά την γνώμη μου με κατασταστικά και νομικά πρόσωπα κλπ αλλά προφανώς είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε στο μέλλον αν χρειαστεί.