Νέο Προπονητικό Κέντρο Ελληνικού

Ας μη συγκρινουμε ενα δασικο φυσικο οικοσυστημα που αναγεννάται (κι αυτο ειναι δειγμα ενος ακομα υγιους/ζωνταντου οικοσυστηματος) με ένα αστικο οικοσυστημα που σχεδιαζει, εγκαθιστα και διαχειρίζεται ο ανθρωπος, προσπαθόντας να αντιγραψει (στην καλυτερη περίπτωση) ή να “βιάσει” τη φύση.

Εδω ειναι και θεμα της ευκολιας προσβασης στο χωρο… ειναι ενα παρκο αποκομμενο σε μεγαλο βαθμο απο τον αστικο ιστο. Απο τη μερια που γειτνιαζει με την Καλλιθεα, ο πληθυσμος το αξιοποιει τοπικα… η υποσχεση για μετρο που θα συνεδεε το ΚΠΙΣΝ με την υπολοιπη πολη, ακομα παραμένει υποσχεση!

1 «Μου αρέσει»

Σωστό είναι αυτό. Πάντως εγώ θα έδινα λίγο τράτο και στο ελληνικό. Μπορεί να μας κάνει κάποια θετική εκπληξη στο θέμα του πρασίνου. Αν και φοβάμαι πως όχι.

Δεν ξερω πόσο συχνά περνουσες απο εκει αλλά πιστεψε με επειδη τα τελευταια 28 χρονια περναω κάθε ημερα γιατί ζώ στα νοτια , ποτε δεν ειχε πράσινο. Πάνω απο την Παραλιακή ήταν ενα τεράστιο τσιμέντο με άσφαλτο και κτισματα -κουφαρια. Και μετά τους Ολυμοιακούς του 2004 , ανεπισημοι σκουπιδότοποι η μπαζότοποι . Ότι δενδρο υπήρχε κάτω από την Παραλιακη προς την θάλασσα έχει διατηρηθεί. Δεν ξερω αν κάποια κόπηκαν τους τελευταίους 4 μήνες. Βάσει μακέτας και Video animation καταλαβαίνω ότι το Πράσινο θα είναι πολλαπλάσιο αυτου που υπήρχε. Σίγουρα λοιπόν μιλάμε για βελτίωση. Αν μου αρεσει? Δεν ξέρω. Θα το κρίνω όταν ολοκληρωθεί. Αν πλησιάσει το 90% της Μακετας σίγουρα δεν θα ειναι άσχημο. Αν το Παρκο φτιαχθεί δεν μπορεί να είναι Ιδιωτικό.

Προσωπικά θα προτιμούσα το μετρό να πάει σε περιοχές που θα αφαιρέσει αυτοκίνητα από την καθημερινή κίνηση. Να το δω στον άξονα της Λ. Κηφισιάς (έχω τη μανία να διορθώνω την κακόηχη υπερδιόρθωση) ή σε όλη τη δυτική πόλη και μετά να πάει στο ΚΠΣΙΝ.

1 «Μου αρέσει»

Επειδη το παρακαλουθω το θεμα λογω επαγγελματικου ενδιαφεροντος, απο τα πρώτα σχεδια το πρασινο εχει ηδη μειωθει περίπου στο 60%, από αυτό που αρχικα αναφερόταν ως μητροπολιτικο πάρκο. Σημαντικο ρόλο ομως παιζει και για τι πρασινο μιλαμε… αλλο πραγμα τα ψηλα δέντρα, αλλο τα χαμηλοτερα, αλλο οι θάμνοι και τα φυτά εδαφοκάλυψης.

Η μεχρι τώτα πορεία του έργου πάντως και η υποβάθμιση του πράσινου προς όφελος του οικοδομικού συντελεστή, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και ελπίδες οτι το τελικό αποτέλεσμα θα ειναι προς όφελος της πόλης και των πολιτών… μάλλον το αντίθετο!

Προσωπικά αυτό που κάνουν στο Ελληνικό δεν μου αρέσει καθόλου. Το Ελληνικό ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για όλη την Αττική που χάθηκε.

Τα δημόσια γήπεδα του Αγίου Κοσμά δίπλα στην θάλασσα χάθηκαν. Στην θέση του σπίτια. Θέλουν να μεταφέρουν τα υπουργεία στην ΠΥΡΚΑΛ, θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Ελληνικό και να φτιάξουν εκεί επίσης ένα νέο μεγάλο Νοσοκομείο στην θέση κάποιου υπάρχοντος γερασμένου κτηρίου στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης και νέες εγκαταστάσεις για Πανεπιστήμιο.

Δεν νιώθω ότι αυτό που γίνεται εξυπηρετεί τις ανάγκες της Αττικής. Δεν μου έλλειπε ας πούμε ένα Καζίνο.

Το γεγονός επίσης ότι δεν είχε δέντρα επειδή ήταν αεροδρόμιο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούσε να αποκτήσει.

Είχα περάσει μια φορά πριν τα έργα από τον Άγιο Κοσμά με τον ποδήλατο. Όταν ήμουν δίπλα στα δέντρα ήταν σαν κάποιος να άνοιξε ένα κλιματιστικό. Ξαφνικά μια δροσιά που κράτησε όσο υπήρχαν δέντρα.

4 «Μου αρέσει»

Σε αυτο δεν μπορει να διαφωνήσει κάποιος… το ενα ομως δεν αναιρεί το άλλο. Γνωρίζω πολυ καλα και αναφέρεται σε δημοσιεύματα from time to time, οτι στη συμφωνια τυπου-ΣΔΙΤ με το ΙΣΝ και το ελληνικο δημοσιο, για το ΚΠΙΣΝ ειχε συμφωνηθεί η σύνδεση με μετρό και συχνά αποτελεί “αγκάθι” στην υφιστάμενη συνεργασία.

Η συγκριση επισης δε γινεται με το τι υπηρχε, αλλα με το τι συζητούσε επι χρόνια η ελληνικη κοινωνία και η πολιτικη σκηνη για την αξιοποιηση του χώρου και το ανταποδοτικο όφελος για τη μεταφορά του αεροδρομίου στα Σπατα για το συνολο της πρωτεύουσας.

Όπως σωστά αναφερει ο kkar:

Εγω συμπληρώνω και την -απο επαγγελματικη διαστροφη- απογοήτευση μου για την ευκολια με την οποία καταστράφηκε υφιστάμενο πράσινο, όχι με σχεδιασμό που είχε ως σημείο αναφοράς την αναβαθμιση προς όφελος της πολης, του δημόσιου χώρου και της κοινωνίας, αλλά αποκλειστικά με όρους real estate κοντοφθαλμου ελληνικού τυπου!

Δεν ειναι δυσκολο να πολλαπλασιασεις το πρασινο σε μια περιοχη που επικρατούσαν διάδρομοι απογειωσης και προσγείωσης ενός μεγάλου αεροδρομίου και εγκαστάσεις υποστήριξης αεροπορικών εταιριών. Δύσκολο ειναι -στην Ελλάδα- να βάλεις στην άκρη το ιδιωτικο συμφερον και να σχεδιάσεις ενα τέτοιο χώρο απο την αρχή με βάση το δημόσιο συμφέρον, την αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών, σε υποδομές και χώρους που σε άλλες χώρες θεωρούνται δεδομένα στην αστική ανάπλαση!

2 «Μου αρέσει»

Μέχρι να ενεργοποιηθεί η -εξαιρετικά ευνοϊκή- ρύθμιση δεν έχουμε τελειώσει με κανένα χρέος

3 «Μου αρέσει»

Ξέρεις μήπως σε ποιο σημείο θα γίνει (αν) ο σταθμός; Γιατί η γραμμή από π.χ. το Φιξ είναι εύκολη και φτηνή, ο σταθμός απαιτεί μεγάλη επένδυση, άγνωστο χρόνο (αφού περνάει μέσα από τα αρχαιολογικά στρώματα) και σοβαρή επιβάρυνση. Κανονικά θα έπρεπε να έχει γίνει πριν το πάρκο…

Μέχρι να ολοκληρωθεί η ρύθμιση και να επέλθει η διαγραφή.

Τυπικά είναι έτσι ακριβώς όπως τα λες 1971, αλλά η ρύθμιση Σκούρα όπως τη λένε, από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί είναι πολύ δύσκολο να χαθεί καθώς τα περισσότερα ποσά παρακρατούνται στην πηγή (τηλεοπτικά, κεντρική χορηγία).

Πρέπει να κάνει κανείς αυτοκτονία για να χαλάσει τη ρύθμιση.

υγ. επειδή το είχα απορία: το 1971 αναφέρεται στην πρόκριση με την Ατλέτικο, ή είναι έτος γέννησης;

και τα δύο!

2 «Μου αρέσει»

Μάλλον η καλή χρονιά του Πανιώνιου (όχι μόνο η πρόκριση) και φυσικά το μεγαλύτερο γεγονός του έτους :upside_down_face:

2 «Μου αρέσει»

Οχι, αυτο δεν το γνωριζω. Δε νομιζω οτι ειναι ομως αυτο το προβλημα που δεν επιλεγεται… το θεμα ειναι μαλλον οτι επιλεχθηκαν άλλες επεκτάσεις και οχι προς το παραλιακό μετωπο.

Κάτι μου είχαν πει ότι το αρχαίο νεκροταφείο χάλασε την αρχική τοποθέτηση, αλλά δεν είμαι σίγουρος. Γιατί βρήκαν δίπλα στην φαληρικό οδό ένα πολύ σημαντικό νεκροταφείο, με το πολύ σπουδαίο εύρημα των δεσμοτών και έμειναν τα ευρήματα in situ.

2 «Μου αρέσει»

Ότι ειναι εξαιρετικο ευρημα ισχύει, αλλα δεν ειναι αυτος ο λογος.

1 «Μου αρέσει»

@CaveMan ειχα παει σε μια παρουσιαση οπου οι κατσκευαστες της Λαμδα ισχυριζονται οτι το παρκο με τη διαρυθμιση που θα εχει θα πετυχαινει θερμοκρασια καποιους βαθμους λιγοτερους απο το υπολοιπο λεκανοπεδιο. Δεν ξερω αν μπορεις να τους πιστεψεις ή αν ειναι ολα μαρκετινγκ μονο.

Επισης φιλος μου Βουλιωτης ειναι φοβερα ξενερωμενος με το γεγονος οτι η παραλιακη ποδηλατικη διαδρομη απο ΣΕΦ μεχρι Γλυφαδα σπαει στο παρκο και μπαινει μεσα μακρια απο τη θαλασσα. Πολυ απλα γιατι πρεπει να παει πισω απο τις νεοκτιστες βιλες…