Ούτε του Ρουψ… του Λάτση είναι!
Όλα δικά μας θα γινουν
Nαι ρε τυποι αυτα που θα χρησιμοποιουμε οσο ειναι ο Ρουπτσος προεδρος μας εννοω
Στο 8:38 νομίζω είναι το κέντρο.
Χαιρόμαστε για το σύγχρονο προπονητικο της ομαδας και τη αναβαθμιση που θα προσδώσει, αλλά….
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ να βλεπω αυτα τα βιντεο με την πληρη καταστροφη του -οποιου πρασινου- υπηρχε στην περιοχη και με τη δηθεν υποσχεση για Μητροπολιτικο παρκο, που τελικα δεν θα γίνει ποτε… κατι μου λεει πως το όποιο πρασινο φυτευθει κι αυτο ιδιωτικο θα ειναι… ![]()
Επιτελους η ομάδα θα μπει σε δικό της χώρο και μαλιστα διπλα από τη Νέα Σμύρνη. Μαζί με τα χρέη η πιο μεγάλη κίνηση της συγκεκριμένης ΠΑΕ
Θα το νοικιαζουμε καποιες ωρες μεσα στη μερα. δεν θα ειναι δικος μας χωρος.
Ενεργοποιήθηκε ο νόμος “σκούρα” για τα χρέη του δημοσίου ; Αυτό είναι το σημαντικό
Υπήρχε πράσινο στο αεροδρόμιο; Δεν μου αρέσει καθόλου αυτή η δήθεν ανάπτυξη μεν, δεν θυμάμαι ούτε θάμνο δε.
ισως να αναφεροταν στο παραλιακο μετωπο του Αγιου Κοσμα, οπου εκει ειχε καποιο κομματι πρασινου, περα απο τις αθλητικες εγκαταστασεις.
Ε καλά σιγά το παρθένο δάσος. Σε μερικούς μήνες θα είναι μια χαρά. Αλλα θέματα έχει η συγκεκριμένη επένδυση (πχ gentrification) δεν καταστρέφει το πράσινο. Επίσης, να ομολογήσω πως τα μεγάλα πάρκα της Αθήνας είναι τραγικά άδεια (δείτε τα βουνά μας ή το παρκο τριτση) γιατί δυστυχώς είμαστε εντελώς του καναπέ και του φραπέ.
τι εχουν τα βουνα μας, περα απο αιολικα παρκα?
Έχουν αιολικό πάρκο τα βουνά της αττικής; Περιαστικό πράσινο σε υμηττο, Πεντέλη (ότι έμεινε), Πάρνηθα (επίσης)…
Και εννοώ ότι απαιτούμε πάρκα κλπ ενώ το 99% δεν το κουνάει πέρα από το καφέ και το σαλόνι του, άντε την ταβέρνα. Φιλοξενώ ξένους φίλους και πάμε ποδήλατο στα βουνά και δεν πιστεύουν πόσο έρημα είναι δίπλα σε πόλη 4 εκ.
Αναφερομουν στο πρασινο που υπηρχε στον Αγιο Κοσμα και ηταν σημαντικο ως φυτικο κεφαλαιο για την περιοχη, αλλα και για τα μεγαλα δεντρα που υπηρχαν στην περιοχη που γειτνιαζε το αεροδρομιο με τη Βουλιαγμενης (κυριως ευκαλυπτοι), επισης σημαντικο φυτικο κεφάλαιο. Δεν αναφερομαι προφανως στο χωρο του αεροδρομιου.
Θα μου επιτρεψετε -και επειδη ειναι το αντικειμενο μου- να θεωρω σημαντικό το οποιο εγκατεστημενο/υφισταμενο και κυριως εγκλιματισμενο δεντρο και πρασινο υπηρχε στην περιοχη. Τα φυτα και τα δεντρα δεν ειναι κατι που το χτιζεις τη μια μερα και το εχεις διαθεσιμο την επομενη. Δείτε για παράδειγμα τη διαδικασία εγκαταστασης και εγκλιματισμου και τις δυσκολιες που εχουν να αντιμετωπισουν στο πάρκο του ΚΠΙΣΝ τα μεγάλα δέντρα… και μιλάμε για μια εξαιρετικα σοβαρή μελέτη και κατασκευη που εγινε στην περιοχή του παλιου ιπποδρομου!
Ομως οποιδηποτε νεο οικοσυστημα γινεται σε μια περιοχη δεν ειναι δυνατον να ανταποκριθει και να ισορροπήσει ευκολα και γρηγορα. Γιαυτο και πρεπει να αξιοποιειται οτιδηποτε υπαρχει ηδη και επιβιωνει για χρονια σε μια περιοχη.
Σε καμια σοβαρη χώρα δεν καταστρέφεται τοσο ευκολα το υφισταμενο και υγιες φυτικο κεφάλαιο μιας περιοχής -και ειδικα με τις δικες μας κλιματικες συνθηκες- παρα μονο αν αδιαφορεις για την ποιοτητα ζωης στην πολη και ενδιαφερει μονο το real estate και το πρασινο που θα φυτευθει γυρω απο τα κτιρια.
Δεν αναφερομαι καν στις υποσχεσεις για μητροπολιτικο παρκο, που κατεληξαν στα σχεδια να γινουν απλο παρκο και στο τελος κατι μου λεει θα ειναι ιδιωτικοι κηποι για τα κτίρια που κατασκευαζονται και στην καλυτερη περιπτωση φυτεμενες αλεες και ελαχιστοι δημοσιοι χωροι πρασινου, χωρις προσβαση στο θαλασσιο μετωπο!
Ειναι μεγαλη η καταστροφη που εχει υποστει η περιοχη, αλλα ακομα μεγαλύτερη η απαξιωση του δημοσιου χωρου και του απαραιτητου χωρου πρασινου, που αποτελουσαν μια απο τις μεγαλες ευκαιριες της πολης…
Σορρυ, αλλα αυτο που αναφερετε ειναι εξαιρετικα αφελες… κανενα παρκο/χωρος πρασινου δεν μπορει να ειναι μια χαρα σε μερικους μηνες!
Φυσικα και ενα μερος του ηταν “παρθενο” δασος με ενδημικα φυτα και δεντρα μεγαλης ηλικιας, χρονια εγκατεστημενα και εγκλιματισμενα στην περιοχη!
Ούτε αυτο ισχυει… τρανο παραδειγμα το πάρκο του ΚΠΙΣΝ που παρα τα λιγα χρονια ζωης του και το γεγονος οτι ακομα βρισκεται ουσιαστικα σε “εμβρυακη” φαση, ΓΕΜΙΖΕΙ επισκεπτες, ντοπιους και τουριστες και πλεον αποτελει τοποσημο, σε μια περιοχη που υπηρχε μονο ασφαλτος και τσιμεντο και που τα περισσοτερα περιεφερειακα δεντρα τα σεβαστηκαν και τα αξιοποιησαν στο σχεδιασμο. Κι ενω υπαρχει συζητηση οτι θα μπορουσαν να ειχαν κρατησει ακομα περισσοτερα για ακομα καλυτερα αποτελεσματα!
Για το δημόσιο χώρο συμφωνώ απόλυτα. Για τους ευκαλύπτους όχι. Ένα εντελώς ξένο είδος που φύτευε κάποτε με μανία ο στρατός χωρίς καμία λογική πέραν της εύκολης ανάπτυξης. Τέτοιου είδους πράσινο μπορεί να αποκατασταθεί και μακάρι να γίνει και καλύτερο (το ΚΠΙΣΝ πχ παρά τα προβλήματά του έχει βελτιώσει πολύ το φυτικό κεφάλαιο της περιοχής που ήταν αν θυμάμαι καλά άθλιο).
Το πραγματικό δράμα για εμένα είναι η τρομερή αδιαφορία του 99% για τους ελεύθερους χώρους γύρω και μέσα στην πόλη. Δεν το έχω ζήσει σε καμία από τις πόλεις που έχω μείνει. Με την απουσία μας επιδοτούμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες που κάνουν τα πάντα real estate (με την κακή έννοια) και ιδιωτικό γκαζόν ή φράχτες λέυλαντ.
Δεν ισχυει αυτο που λετε για τους ευκαλυπτους… ειναι σημαντικη λυση σε μια πολη που παλευει με την ερημοποιηση. Αν συνδυαστει καταλληλα με αλλα φυτα και εχει τους ενδεδειγμενη χειρισμους/κλαδεματα, αποτελει μια πολυ καλη επιλογη. Δεν ειναι πανακια, αλλα σιγουρα μπορει να αξιοποιηθει οπου υπαρχει.
Ακόμα και το ΚΠΙΣΝ έχει πολύ λιγότερη κίνηση από αυτή που δικαιολογεί η μοναδικότητα της θέσης του. Φανταστείτε το σε μια πόλη με το μισό πληθυσμό π.χ. Βανκούβερ ή Μόναχο. Το μεγάλο Πάρκο Τρίτση είναι τρομακτικά άδειο. Τα βουνά που απέχουν ελάχιστα από πυκνά κατοικημένες ζώνες έχουν ελάχιστη κίνηση και μόνο τα Σαββατοκύριακα.
Σορρυ τους αντιπαθώ απόλυτα. Μου έχει μείνει ίσως από κάτι στρατόπεδα που περιβάλονταν από τέτοιους και ήταν νεκρά αλσύλια χωρίς ζωή. Ίσως έπρεπε να φέρουμε και τα κοάλα μαζί.
Δείτε όμως πόσο καλύτερα τα πάει η φύση, πχ. στη Ραπεντόσα δυο χρόνια μετά την απόλυτη καταστροφή οι κουμαριές γεμίζουν το βουνό.