Κινηματογράφος (και DVDs)

Δεν έχει υπάρξει πιο όμορφη γυναίκα σε ελληνική ταινία

(Άντε ισως Λίλυ Παπαγιάννη στην Εκδρομή του Κανελλόπουλου)

4 «Μου αρέσει»

Λατρεμένη Λιλή Παπαγιάννη! Και τι φωνή!

3 «Μου αρέσει»

Ο μαλλον σινεφιλ κος Μικροπουλος χθες ανεφερε πως στον Πανιωνιο υπαρχουν αγγελοι στον ουρανο, οπως στην αγαπημενη του ταινια του 1987 “Τα φτερα του Ερωτα, ο ουρανος πανω απο το Βερολινο”, 1987, Γερμανια, Wim Wenders. Δεν την ηξερα την ταινια, μαλλον θεωρειται κλασικη πλεον, το εχετε δει?

3 «Μου αρέσει»

Ναι, είναι κλασική. Ταινίαρος, αλλά αυτά είναι και υποκειμενικά.

Είναι του Βιμ Βέντερς με πρωταγωνιστή τον μέγιστο Μπρούνο Γκαντς. Διασκευή του αποτελεί η πόλη των αγγέλων με Νίκολας Κέιτζ και Μεγκ Ράιαν.

2 «Μου αρέσει»

Ζω για την ημέρα που ο πρόεδρας θα κάνει αναφορά σε ταινία του Λιντς. @AlexK

:joy:

5 «Μου αρέσει»

Αν το κάνει αυτό, δεσμεύομαι για διαρκείας δίπλα του για όσα χρόνια παραμείνει πρόεδρος! :slight_smile:

1 «Μου αρέσει»

Θα μπορούσε, τώρα που το σκέφτομαι, να μνημονεύσει το Dune, το οποίο αποτέλεσε εμπορική αποτυχία και - για τον ίδιο τον Λιντς, όπως το χαρακτήρισε - artistic sellout.

Ή θα μπορούσε να μνημονεύσει τη Χαμένη Λεωφόρο, το Mulholland Drive ή το INLAND EMPIRE, αφού κανείς δεν κατάλαβε πώς μια ομάδα, υποτίθεται φτιαγμένη για 4άδα, κατάφερε να υποβιβαστεί σε σεζόν που υποβιβαζόταν ένας! :slight_smile:

Τα Φτερά του Έρωτα (πρωτότυπος τίτλος: Der Himmel über Berlin) , ενα πραγματικο αριστουργημα 7ης τεχνης, με συγκλονιστικες ερμηνιες απο Μπρούνο Γκαντς, Σόλβεϊ Ντόμαρτικ και Ότο Σάντερ.

Ο Βιμ Βεντερς αγγιξε το τελειο σε αυτη την ταινια, σε καθε πτυχη.
Κατι πολυ περισσοτερο απο μια ακραια ρομαντική ταινία, οπως την θεωρει η πλειοψηφια.
Κατι πολυ ανωτερο απο μια ταινία φαντασίας, οπως ειθισται να παρουσιαζεται.

Αγαπημένη ατακα απο την ηρωιδα:

Marion: To look in the mirror is to watch yourself think.

Αγαπημενη στιγμη η cameo εμφανιση του Σπηλια, σαν νεκρος, τιγκαρισμενος σε αστροσκονη πολυτελειας:

Και τελος, μια φωτογραφια μνημειο:

υγ: O Μικροπουλος με εξεπληξε θετικα με αυτη την αναφορα. Με συγκινησε γιατι ενστερνιζομαι την ιδια αποψη, οσο ουτοπικο ή υπερφιαλο και αν ακουγεται.

Καποιοι ανθρωποι απο εκει ψηλα αποτελουν την τελευταια “αορατη” ασπιδα προστασιας απεναντι σε ολα τα “βαμπιρ” και “καλοθελητες” που μυρισαν αιμα και γλεντανε στο σαρκιο μας τα τελευταια χρονια. Υπαρχει σφυγμος, κοντρα σε ολα.

7 «Μου αρέσει»

Ναι σε όλα.

1 «Μου αρέσει»

Εμφανίζεται και ο γίγαντας Πίτερ Φολκ (μέλος εκείνης της μαγικής αλητοπαρέας του Τζον Κασαβέτη)

5 «Μου αρέσει»

Σωστος Πανο.
Αυτη η αδιανοητη φατσαρα, ο υπαστυνομος Κολομπο.

Δες τι αλητεια κανει ο Βεντερς εδω με τις σκιες :sweat_droplets::sweat_droplets:

2 «Μου αρέσει»

Ένα μόνο πράγμα μπορώ να σκεφτώ μετά την αναφορά του στον άγγελο πάνω από το Βερολίνο:

Du bist einer von uns herr Mikropoulos!

2 «Μου αρέσει»

Επειδή για μια ακόμα φορά το επίπεδο του φόρουμ είναι τρομερό . Πιστεύω ότι η έβδομη τέχνη δείχνει την δύναμη της και συγκινεί . Δεν μας νοιαζουνε τα κύπελλα ούτε τα λεφτά λοιπον
Παρακάτω ένα ακόμα αριστούργημα
Ψηλε γαλισκο αφιερωμένο σε εσένα που ακόμα κλαις στα σινεμά και μυρίζει η θέση σου μετά από φόβιστικες σκηνές

9 «Μου αρέσει»

Μόλις γύρισα σπίτι από την προβολή της Οδύσσειας. Έχω την εντύπωση ότι την ταινία πρέπει να τη δούμε περισσότερο ως έργο του Νόλαν παρά ως έργο του Ομήρου και υπό αυτό το πρίσμα είναι μια πολύ καλή ταινία. Κι επειδή μιλάμε για Νόλαν (εντάξει, όχι δα και για τον Ντέιβιντ Λιντς :)), πιστεύω ότι υπάρχει λόγος για την απόδοση του Οδυσσέα με τόσο ενοχικό τρόπο: το ομηρικό έπος δεν είναι παρά η αφορμή για να μας δώσει ο Νόλαν μια ελεγειακή παραβολή (χωρίς, φυσικά, να ξεχνάει ότι πρέπει να δώσει και μια χολιγουντιανή διάσταση για το box office) πάνω στον πόλεμο (σαφές, νομίζω, το αντιπολεμικό μήνυμα) και τις επιπτώσεις που έχει πάνω στους πρωταγωνιστές του στο πεδίο, δηλαδή ενοχές, μετατραυματικό στρες κλπ. Οι διάλογοι του Οδυσσέα με την Καλυψώ θυμίζουν διαλόγους ψυχοθεραπευτή με θεραπευόμενο, ενώ και η - δυνάμει ποιητικής αδείας - “χορήγηση” του λωτού από αυτήν, υποννοεί, μάλλον, τη θεραπεία στην οποία υποβάλλεται ένας βετεράνος πολέμου για να ξεπεράσει το PTSD. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, η Αθηνά, που βλέπει μόνο ο Οδυσσέας, έχει τη μορφή του μικρού κοριτσιού που αποκεφαλίζουν οι Αχαιοί στην Τροία, ακριβώς επειδή αισθάνεται ανείπωτη θλίψη και ενοχή επειδή εκείνος είχε την ιδέα εκείνη που οδήγησε στα όσα συνέβησαν στην άλωση της Τροίας. Όλα όσα δείχνει η ταινία δεν συμβαίνουν παρά μέσα στο κεφάλι του ήρωα κατά την αγωνιώδη προσπάθεια - οδύσσεια - να αντιμετωπίσει και να συμφιλιωθεί με όλα εκείνα για τα οποία αισθάνεται υπεύθυνος και του έχουν δημιουργήσει αυτό το μετατραυματικό στρες. Τελικά, όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο κλίνω, ότι ο Νόλαν, χωρίς να το ξέρει, μας παρέδωσε μια Οδύσσεια όχι τόσο κοντά στην ομηρική έννοια του έπους, αλλά με μια κάπως “καζαντζακική” φύση, με την “Ασκητική” έννοια της ρήσης “Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο”.

4 «Μου αρέσει»

Τι να πρώτο γράψει κανείς για την οδύσσεια του Νολαν.
Δεν θα σχολιάσω ότι σε πολλά σημεία το έργο ουδεμία σχέση είχε με το ομηρικό έπος ,ούτε ότι πολλά πράγματα και καταστάσεις παραποιήθηκαν με αποτέλεσμα να μοιάζει η απόπειρα περισσότερο με spin off του game of thrones ως προς τα κοστούμια και το περιβάλλον παρά με το επος του Ομήρου.Ο δε Οδυσσέας μοιάζει περισσοτερο με απόστρατο του Αφγανιστάν που γύρισε με τα τραύματα του και προσπαθεί να σταθεί όρθιος.
Η Καλυψώ ξεκάθαρα η ψυχολόγος του και η Κίρκη μοιάζει με γεροντοκόρη που έχει συντροφιά τις ζώα πάσης φύσεως.
Όλα αυτά θα ήταν πταίσματα ,γιατί άλλωστε μιλάμε για σινεμά,αν σε πολλά σημεία της η ταινία δεν μύριζε έντονα Τραμπισμο με πρώτη και καλύτερη την κατάδειξη της παράδοσης του «Ξενίου Διός» ως υπεύθυνης για την πρόκληση του πολέμου και εν τέλη για την κατάρρευση του πολιτισμού,με άλλα λόγια αυτοί που ήρθαν ως μετανάστες και τους υποδέχτηκαν στις αντίστοιχες κοινωνιες λόγω της παράδοσης τελικά έφεραν μαζί τους τον πόλεμο και την πτώση του πολιτισμού.
Στο τέλος της ταινίας δε ,βλέπουμε την Πηνελόπη με τον Οδυσσέα να σαλπάρουν προς την δύση για να βρουν την ειρήνη, την ελπίδα και τελικά έναν καλύτερο κόσμο,τι κάνει νιαου νιαου στα κεραμίδια δηλαδή…
Γενικά η ταινία έχει πάρα πολλές αναγωγές στο σημερα παρα ασχολείται αποκλειστικά στην μεταφορά του ομηρικού έπος.
Το ότι πολλοί στάθηκαν στο χρώμα της Ελένης και όχι στο ότι η αδερφή της η εξίσου εξωτικής ομορφιάς Κλυταιμνηστρα παρουσιάζεται να σκοτώνει σαν άγριο θηρίο τον καλό λευκό Βασιλιά για να τον εκδικηθεί πέρασε στα ψηλά…
Τα woke και σια δεν με αφορούν ούτε πρόκειται να τα σχολιάσω.
Καλό είναι πάντως όποιος θέλει να έχει άποψη να δει ο ίδιος την ταινία και να μην άγεται και φέρεται με το τι λέγεται δεξιά και αριστερά.
Το νιώθω Τιμογιαννάκης στην τοποθεσία φόρουμ έλαβε τέλος :joy::joy::joy::joy:

3 «Μου αρέσει»

Οχι η Οδυσσεια που ειδαμε, αλλα σιγουρα η Οδυσσεια που αξιζουμε.

Μου αρεσε ΠΑΡΑ πολυ η επιλογη της μαυρης Ελενης, η επιλογη του ινδου πρωτοπαλικαρου του Οδυσσεα και η επιλογη του τρανς Ελιοτ Πειτζ ως Ζηνωνα.
Ετσι, βεντουζα ελληνιολες απογονοι του Σωκρατη, του Δευκαλιωνα και του Γανυμήδη.
Υπαρχει και η βαρβατιλα των 300ιων, με τα 6packs και τους αναβολικακηδες σπαρτανς αν σας χαλασε ο Νολαν.

υγ: Σαρλιζαρα Θερον, απολυτη μιλφα, δαγκωσε με και κοψε μου την καρωτιδα.

10 «Μου αρέσει»

Κορυφαία στιγμή του παγκόσμιου κινηματογράφου η μάχη με την αρκούδα καζολιν

9 «Μου αρέσει»

6 «Μου αρέσει»