Διαφορετικότητα και συμπερίληψη (Diversity/Inclusion)

Με αφορμή τη συνέντευξη Θοδωρή Ντάντου για την όμορφη δουλειά που γίνεται στον ερασιτέχνη (Ο ερασιτέχνης Πανιώνιος και το "How to" που έφερε ξανά ζωή στον Σύλλογο: Ο Θοδωρής Ντάντος στο Gazzetta | Gazzetta) νέο thread για έμφαση στο ακόλουθο:

_“Τον πρώτο χρόνο με το που γίνεται η Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών πήραμε τηλέφωνο το Κέντρο Διοτίμα και είπαμε πως θέλουμε να ξεκινήσουμε μια συνεργασία, ένα μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να κάνουν σεμινάρια σε όλο το διοικητικό και προπονητικό προσωπικό για το τί σημαίνει διάκριση φύλου, τί σημαίνει σεξουαλική παρενόχληση, πώς την αναγνωρίζουμε και πώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε. Και ήμασταν ο πρώτος σύλλογος που το έκανε αυτό. Τον Φλεβάρη του 2022 το υπογράψαμε. Ξεκινήσαμε και κάναμε τα σεμινάρια, τα πληρώσαμε με το υστέρημα του συλλόγου και ρεφενέ μαζεύοντας χρήματα μεταξύ μας. Σε δεύτερη φάση, ξεκινήσαμε τη συνεργασία με τον Παναγιώτη Μάντη, φέραμε αθλητικό ψυχολόγο όχι μόνο για να λειτουργεί γραφείο ψυχολόγου για τα παιδιά αλλά ώστε σιγά σιγά το ίδιο το γραφείο να ξεκινήσει σεμινάρια, ενημέρωση για όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, την ψυχολογία και τον αθλητισμό.

Και μετά ξεκίνησε και η συνεργασία με το Ίδρυμα Ελίζα, το οποίο πάλι έρχεται να καλύψει μια τέτοια ανάγκη που έχει να κάνει με το σχολικό bullying με τον εκφοβισμό, με την παρενόχληση, με, με, με… Έχουμε και εσωτερικό κανονισμό πλέον που θα ακολουθείται σε περίπτωση που κάποιοι προπονητές παρατηρήσουν κάτι σε κάποιο τμήμα. Ένα safeguarding policy, πρωτόκολλο.

Δένει. Όλα αυτά δένουν. Πρέπει να κινείσαι σε όλα τα επίπεδα ταυτόχρονα. Γιατί μια τέτοια κίνηση, εκτός από την ουσία που έχει, κάνει κλικ στους υγιείς ανθρώπους που θέλουν να αποφασίσουν πού θα φέρουν τα παιδιά τους να αθληθούν. Οπότε μπορώ να σου πω, επειδή ρώτησες πώς έγιναν τα παιδιά 3.500, μπορώ να σου πω ότι και αυτό βοήθησε.

Δηλαδή το κάνουμε για να προστατεύουμε, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και για μας. Εμείς είπαμε από την αρχή ο σύλλογος έχει μηδενική ανοχή σε περιστατικά βίας, σε διακρίσεις φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας και οτιδήποτε άλλο. Είναι ένας σύλλογος συμπεριληπτικός ο οποίος δεν ανέχεται τις διακρίσεις, σε οποιοδήποτε επίπεδο. Πώς το υποστηρίζεις αυτό; Το πρώτο περιστατικό που ήρθε, που μάθαμε ότι εν μέσω αγώνα, ένας προπονητής έβρισε με σεξιστικό χαρακτήρα κορασίδα 14 χρονών. Ο θύτης την επόμενη μέρα απολύθηκε. Έτσι περνάς από τη θεωρία στην πράξη και δημιουργείς κι ένα προηγούμενο. Δηλαδή δημιουργείς κουλτούρα όταν η πράξη σου είναι σε συμφωνία με τη θεωρία σου και δημιουργούν δεδικασμένο. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις την εικόνα σε όλους, αυτό είναι το όριο του συλλόγου. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

Και από την άλλη προσπαθείς να καλλιεργήσεις και μια λογική ότι δεν θα μείνει τίποτα στην αφάνεια. Δηλαδή την ημέρα που θα έρθει ένα άσχημο περιστατικό για τον Πανιώνιο, ο Πανιώνιος δεν θα το θάψει γιατί θα νιώσει ότι επικοινωνιακά θα χάσουμε ή θα χάσουμε ένα τμήμα ή θα χάσουμε 50 παιδιά. Προτιμάμε να χάσουμε 50, 60, 100, 200 παιδιά προκειμένου να έχουμε καθαρό και ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το πράγμα για μας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Όταν λοιπόν βγαίνεις με τέτοια κουλτούρα προς τα έξω, θα έρθει κόσμος. Δεν γίνεται διαφορετικά.”
_

Ελπίζω σε ακόμα περισσότερες δράσεις σε όλα τα αθλήματα του συλλόγου και κάθε χρόνο να βλέπουμε πχ περισσότερες γυναίκες στις κερκίδες και μέσα στα γήπεδα. Δεν ξέρω για παράδειγμα αν είναι τελείως ουτοπικό κάποια στιγμή πχ να φιλτράραμε τα συνθήματά μας με αυτό το σκεπτικό.

1 «Μου αρέσει»

το χω σκεφτει και εγω το τελευταιο, αλλα δεν ξερω ποσο ρεαλιστικο ειναι. πρεπει να κοψεις τα μισα συνθηματα

Ναι για αυτό το λέω ουτοπικό - αλλά λογικά ουτοπικό θα φαινόταν κάποτε το να έρθει γυναικείος αθλητισμός στην Ελλάδα. Και το έκανε ο Πανιώνιος.
Μπορεί να γίνει και βήμα βήμα.

Το ότι ο πανιωνιος υπάρχει ακόμα σαν σύλλογος και φαίνεται ότι θα συνεχίσει είναι κατάκτηση της ουτοπίας. Όποτε όλα γίνονται . Το timing είναι λίγο περίεργο αλλά υπαρχει πίστη ακόμα

1 «Μου αρέσει»

Απόλυτα σωστή παρατήρηση και είναι κάτι που ίσως πάρει χρόνια αλλά η λογική λέει ότι όσο περισσότερο γεμίζει το γήπεδο με οικογένειες, παιδιά (ναι, και περισσότερες γυναίκες) ο σεβασμός και η διαφορετικότητα και στα συνθήματα θεωρώ ότι θα έρθει και από μόνη της.

Και κάπου εκεί θα φιλοξενήσεις μια μέρα οπαδούς άλλων ομάδων και προφανώς θα χαλάσει το πράγμα… :smiley: :smiley:

Αυτό ακριβώς. Δεν καταλαβαίνω τη ψύχωση των Ελλήνων με τις μαμάδες, τις αδερφές και τις κόρες. Δυστυχώς είναι άσχημο περιβάλλον το γήπεδο και για τα παιδιά. Σε αντίθεση με εδώ, που είναι μεγάλη ψυχαγωγία για την οικογένεια. Είναι όλα θέμα παιδείας.

Το Σάββατο στο Βαρικας είχε καμία 300αρια άτομα, πανθηρες, αθλητές, οικογένειες, παιδιά κ αθεράπευτους ρομαντικούς :slight_smile: για να δούμε γυναικείο βόλεϊ στην επιστροφή στην Α1. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, να είναι το αθλητικό μας κέντρο μια γιορτή, όλη τη βδομάδα κ να κορυφώνεται τα σαββατοκύριακα από τους αγώνες των αγωνιστικών ομάδων μέχρι τα εφηβικά κ παιδικά τμήματα.. αν γίνει γιορτή ο αθλητισμός στον Πανιώνιο σιγά σιγά θα περάσει αυτό κ στα μαζικά τμήματα.

Πάντως για να δωσω κ μια θετική οπτική στο θέμα με τα συνθήματα, εγώ θυμάμαι στα 90s κ 00s το 90% των συνθημάτων να είναι ειτε ύμνος στον ΟΚΑΝΑ είτε να γαμάμε μανάδες, αδερφές κ πουστηδες γιους… Τα τελευταία 15 χρόνια έχουν μπει στο ρεπερτόριο συνθηματαρες που ασχολούνται μόνο με Πανιώνιο ρομαντικά κ ωραία..

1 «Μου αρέσει»

Συμφωνώ με σακιλ , έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση σε σχέση με πριν 15 χρόνια , αλλά θέλει πολύ δουλειά ακόμα. Συνθήματα με πολλά ντρόγκια , σεξιστικά και μαχαιρώματα νομίζω δεν μας ταιριάζουν κιόλας στη συγκεκριμένη φάση και μετάβαση του συλλόγου σε μια καθαρότερη εποχή.

Μοιάζουν και είναι παράταιρα με τη μεγάλη εικόνα.

Δίνω πρώτος ιδέα

Σφύρα καλά … Κυρίας γιε

χαχαχαχαχαα και σε μελωδία “Σφύρα Λενιώ μ’ τα πρόβατα”

εύγε και στον συμπολίτη

3 «Μου αρέσει»

Και λίγα λες

Εντωμεταξύ πόσο άβολο να μην υπάρχει ούτε μια γυναίκα παράγοντας…

3 «Μου αρέσει»

επίσης μόνο εμένα με χαλάει ο συμβολισμός που είναι τα σακάκια στο επάνω σκαλοπάτι και περνάνε οι αθλήτριες από κάτω; Θα έπρεπε να είναι το ανάποδο, όχι;

12 «Μου αρέσει»

Καλα κ μονο τετοια παρελαση (ποσοτικα) κουστουμιων επισης αχρειαστη

3 «Μου αρέσει»

Ακριβως ρεανιμε, το ιδιο σκεφτομουν και γω. Απο παντα μου χτυπαει ασχημα οι κουστουματοι να στεκονται στα ψηλα και οι βρεβευομενοι αθλητες απο κατω.

Γενικα ο ορος «οι επισημοι» και «τα επισημα» ειναι σαπιος και πρεπει να εξαλειφθεί. Οι αθλητες παντα μπροστα, γαμω τα λεφτα σας.

Σαλιαρηδες μεγαλοαστοι με εθισμο στην εκθεση και τη λεζαντα.

7 «Μου αρέσει»

τους κέρασαν ένα ωραίο π.γ.πολιτικοί οι πάνθηρες ωστόσο και νομίζω ότι οι διοργανωτές θα το ξανασκεφτούν την επόμενη φορά (αν και δεν είναι όλοι πολιτικοί, ούτε αντιλαμβάνονται όλοι όταν τους φτύνουν)

3 «Μου αρέσει»

Και με μέσο όρο ηλικίας 58+ (age shaming)

1 «Μου αρέσει»

Εχεις κάποιο θέμα με τους 58+ ;

3 «Μου αρέσει»

Ναι θα έπρεπε να περνάνε οι αθλήτριες από πάνω και να τους κατουράνε

4 «Μου αρέσει»