ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΑΣΠΡΟΥΛΙΑ
Το καλοκαίρι, στη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ, παραδέχομαι ότι υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα «Αμάν, ρε Ηλία Νισάφι με τον Ξανθόπουλο». Λίγους μήνες μετά, έχοντας παρακολουθήσει κάμποσους αγώνες του Πανιώνιου, αισθάνομαι ότι πρέπει να του απολογηθώ Οχι για την καλοκαιρινή σκέψη (που μπορεί να ήταν και δίκαιη), αλλά για το γεγονός ότι ο Βασίλης Ξανθόπουλος, δικαιούται πέρα για πέρα να είναι εν δυνάμει παίκτης της επίσημης αγαπημένης.
Τον τίτλο και το χαρακτηρισμό, που πολλοί έσπευσαν να του αποδώσουν χαριστικά (κι όχι δικαιωματικά) στο Ευρωμπάσκετ Ο Πανιώνιος φέτος κάνει εξαιρετική πορεία κι αυτό εν πολλοίς το οφείλει και στον Βασίλη Ξανθόπουλο, που φέτος παρουσιάζεται ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος. Η τελευταία πραγματικά παράσταση που έδωσε κόντρα στον Κολοσσό ήταν απλά το επιστέγασμα.
«Μετά την Εθνική έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, που συνδυάζεται με δημιουργικό άγχος. Η αυτοπεποίθηση δουλεύεται, αλλά παίζει ρόλο το περιβάλλον. Μία κουβέντα μπορεί να σε απογειώσει. Είτε από τον προπονητή είτε από την οικογένειά σου» λέει ο μεγάλος πρωταγωνιστής του Πανιώνιου σε μία κουβέντα που έγινε στο Γαλάτσι με ανοιχτά χαρτιά.
«Παλιότερα είχα πολύ άγχος. Πάρα πολύ όμως Οχι για να αποδείξω. Ούτε καν στον εαυτό μου. Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ όταν ήμουν 4 ετών. Ακόμα και τώρα, όταν πάω προπόνηση, χαμογελάω. Το απολαμβάνω. Δεν το έχω βαρεθεί ούτε λεπτό. Πλέον έχω άγχος, διότι θέλω να κρατηθώ στο επίπεδο του καλοκαιριού. Μετά την Εθνική έχω καταφέρει να κάνω το άγχος δημιουργικό. Να δουλεύω περισσότερο. Η Εθνική ήταν μεγάλη υπόθεση για εμένα και έχω δίψα να κρατηθώ στο ίδιο επίπεδο. Για να κρατήσω τον Βασίλη στο υψηλότερο επίπεδο. Κι ευτυχώς έχω βρει το πεδίο για να το καταφέρω. Την ομάδα, τον Πανιώνιο».
Για το μεγάλο ντόρο που έχει γίνει γύρω από την ικανότητά του στο σουτ απαντά «Είναι θέμα αυτοπεποίθησης. Στο μυαλό σου είναι Αν δουλέψεις και λίγο παραπάνω, θα αισθανθείς ότι το έχεις. Οτι, αν σηκωθείς, δεν το χάνεις, ρε παιδί μου. Εμένα τη φετινή αυτοπεποίθηση (που χρειάζεται βελτίωση, ξαναλέω) μου τη δίνει η ομάδα». Κι όσο για τα καλοκαιρινά «Η κριτική που δεχθήκαμε μας πείσμωσε. Δεν έχω να βάλω εναντίον κάποιου. Προσπαθώ περισσότερο όχι για να διαψεύσω αυτούς, αλλά για να δικαιώσω τον εαυτό μου».
«Δεν είναι τυχαία εκεί ο Πανιώνιος»
Σε μια συνομιλία εξαντλείς όλα τα θέματα. Αυτό κάναμε και με τον Βασίλη. Τα εξαντλήσαμε «Ηταν απίστευτο. Δεν το περίμενα και δεν το έχω ξανανιώσει ποτέ. Ηταν μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου» απάντησε όταν του θυμίσαμε ότι το Σάββατο ο κόσμος φώναζε το όνομά του. Θεωρεί ότι ο Πανιώνιος είναι αυτό που τον βοηθά να γίνεται καλύτερος.
«Αν ο προπονητής έχει αρχές στην ομάδα, με βοηθάει περισσότερο» λέει, ενώ για την ομάδα τονίζει: «Συνολικά οι ομάδες φέτος είναι καλύτερες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Κι ο Πανιώνιος δεν είναι τυχαία εκεί που βρίσκεται. Εχει σταθερό κορμό από πέρυσι, υπάρχει ταλέντο, ο προπονητής είναι ο ίδιος, η διοίκηση είναι δίπλα και όλα αυτά βοηθούν. Κι ο κόσμος βέβαια. Αυτό που γίνεται στη Νέα Σμύρνη είναι απίστευτο. Τρομερή ατμόσφαιρα».
Αποκαλύπτει, δε, το μεγάλο απωθημένο του: «Ο τελικός του 2005 και η ήττα από τη Λιθουανία. Μικρός είμαι. Μπορεί να το πάρω αργότερα». Και όταν μιλάει για το μπάσκετ «Στενοχωριέμαι επειδή δεν υπάρχει σεβασμός απέναντί του. Θα ανακάμψει, όμως, διότι θα φέρει κι άλλες επιτυχίες. Με πιο ορθή διαχείριση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα».