Οσοι νομίζετε πως ο πιο χαρισματικός σκόρερ, στην ιστορία των High Schools του Οχάιο είναι ο LeBron James κάνετε λάθος! Πρώτος και με διαφορά είναι ο Jon Diebler. Ο γκαρντ του Πανωνιου μίλησε στο ΝΒΑ GREECE για τον James, την μάχη των πλέιοφς και το επόμενο βήμα του στους Blazers.
Ο Diebler αγωνιζόμενος με τη φανέλλα του Upper Sandusky High School, σημείωσε συνολικά 3.208 πόντους, τους περισσότερους από κάθε άλλο παίκτη στην ισχορί του σχολικού μπάσκετ στο Οχάιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία του χρονιά είχε μ.ο 41.2 πόντους, 12.3 ριμπάουντ και 6 ασίστ! Σ’ ένα ματς, στη νίκη των Rams επί του Tiffin Columbian με 105-100, πέτυχε 77 πόντους, ως μαθητής της Β’ λυκείου!
Βεβαίως ο James ήταν από τότε φαινόμενο, λόγω της τρομερής σωματικής του διάπλασης και των ανεπανάληπτων προσόντων του. Ο Diebler, που με την τρομερή του εμφάνιση (20 π.) στο 5ο ματς της σειράς των μικρών τελικών οδήγησε τον Πανιώνιο στη νίκη και στην 3η θέση, γνωρίζει τον LeBron από πολύ μικρό. Γι’ αυτό και καταθέτει την άποψή του μιλώντας αποκλειστικά στο ΝΒΑ GREECE, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ. Ο Diebler, μίλησε για το μέλλον του με τους Blazers, με τους οποίους θ’ αγωνιστεί στο summer league του Λας Βέγκας τον Ιούλιο και κατόπιν θα συμμετάσχει στο training camp τον Οκτώβριο.
Συμφωνείς ότι ο LeBron James είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ;
Δύσκολη ερώτηση. Θα έλεγα ότι σίγουρα είναι ο κορυφαίος αθλητής που παίζει στο ΝΒΑ. Εμένα εξακολουθεί να μ’ εντυπωσιάζει ο Kobe (Bryant). Σκέψου ότι παίζει 16 σεζόν στο ΝΒΑ και ήταν φέτος ουσιαστικά ο 1 σκόρερ, αφού επέλεξε στο τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου, με αποτέλεσμα τυπικά να πάρει αυτόν τον τίτλο ο Durant. Είναι ακόμα ο Black Mamba και πιστεύω ότι έχει ακόμα μέσα του ένα πρωτάθλημα.
Στατιστικά, ο James έκανε μία τρομερή χρονιά και στέφθηκε για 3 φορά πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου. Αυτά δεν σου λένε κάτι;
Φυσικά. Μοιάζει ασταμάτητος. Ομως από τότε που ξεκίνησα το μπάσκετ έμαθα ότι οι ατομικές διακρίσεις δεν είναι εκείνες που καθορίζουν μία καριέρα. Οι ομαδικές το πράττουν. Δηλαδή τα πρωταθλήματα. O Kobe νομίζω ότι έχει μόνο ένα βραβείο MVP κανονικής περιόδου. Και δέκα να είχε, δεν έχουν καμία σχέση με τα πέντε δαχτυλίδια που κατέκτησε ή με τα δύο βραβεία του πολυτιμότερου παίκτη των τελικών.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο LeBron μπορεί να γεμίσει ένα φύλλο στατιστικής όπως κανείς άλλος. Αυτό το απέδειξε. Ομως στην 9 σεζόν του στο ΝΒΑ πρέπει ν’ αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα του στο πρωτάθλημα. Και για τον ίδιο απ’ ότι ξέρω, δεν έχουν πλέον μεγάλη σημασία οι ατομικές διακρίσεις. Tώρα είναι η ώρα των δαχτυλιδιών.
Ποια ομάδα θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ;
Είναι όλα ανοιχτά. Μ’ εντυπωσιάζει το πόσο αποτελεσματικό μπάσκετ παίζει το Σαν Αντόνιο. Οταν γυρίζει η μπάλα κι έχουν αποστάσεις, νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο θέαμα για όσους εκτιμούν το εγκεφαλικό μπάσκετ. Το Σαν Αντόνιο είναι το όνειρο του κάθε σουτέρ (γέλια). Πάντα υπάρχει κάποιος στο τρίποντο που περιμένει να εκτελέσει! Από την άλλη είναι τρομερή η ενέργεια που βγάζει στο παρκέ η Οκλαχόμα.
O Kevin Durant απέδειξε φέτος ότι είναι αυτό που λέμε closer. Τελειώνει παιχνίδια με χαρακτηριστική άνεση. O Westbrook δεν κάνει τόσα πολλά λάθη και ο Harden σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα θα ήταν βασικός. Πιστεύω ότι οι Spurs θα περάσουν, γιατί είναι πιο πλήρης ομάδα. Στην Ανατολή το Μαϊάμι θα είναι στους τελικούς κι εκεί ελπίζω να πάνε οι Sixers και ο «αδερφός» μου Ewan Turner, που είμαστε συμπαίκτες στο Ohio State. Παίζει τρομερά και χαίρομαι πολύ για την πρόοδό του.
Ομως το ζευγάρι των τελικών του ΝΒΑ θα είναι Σαν Αντόνιο- Μαϊάμι και δεν βλέπω με ποιον τρόπο θα μπορέσουν οι Spurs να χάσουν το πρωτάθλημα, αν παραμείνουν υγιείς μέχρι τέλους.
Δηλαδή ο LeBron θα φύγει με άδεια χέρια από τελικούς του ΝΒΑ για 3 φορά;
Το μπάσκετ δεν είναι ατομικό άθλημα, αλλά ομαδικό. Δύο ή τρεις παίκτες, όσο σπουδαίοι κι αν είναι δεν μπορούν να νικήσουν ένα ισχυρό σύνολο. Το είδαμε και πέρυσι όταν το Ντάλας πήρε το πρωτάθλημα. Επαιξε ομαδικό μπάσκετ. Για να μπορέσει το Μαϊάμι να έχει ελπίδες να πάρει το πρωτάθλημα φέτος, απέναντι στο Σαν Αντόνιο, θα πρέπει να δούμε εξωπραγματικά πράγματα από τον LeBron και τον Wade, σε κάθε παιχνίδι και ταυτόχρονα ο Greg Popovich να μην καταφέρει ν’ αναπροσαρμόσει τα πλάνα του, πράγμα αδύνατον.
Τα δικά σου πλάνα ποια είναι; Οι Blazers σ’ επέλεξαν πέρυσι στον β’ γύρο του ντραφτ κι έχουν τα δικαιώματά σου. Θα δοκιμάσεις να παίξεις στο ΝΒΑ;
Οι Blazers με προσκάλεσαν να παίξω στο Summer League τον Ιούλιο, στο λας Βέγκας και στη συνέχεια θέλουν να είμαι παρών στο training camp τον Οκτώβριο. Εκεί θα παλαίψω για μία θέση στο ρόστερ και για το όνειρο να παίξω στο ΝΒΑ. Πιστεύω ότι είμαι έτοιμος. Ομως ακόμα κι αν δεν γίνει υπάρχει η επιλογή της Ευρώπης, που είναι ό,τι καλύτερο μου συνέβη. Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο καλύτερος έγινα σαν παίκτης και σαν άνθρωπος, αυτούς τους δέκα μήνες που έπαιξα στον Πανιώνιο.
Κλείσατε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο, επικρατώντας του Κολοσσού, τερματίζοντας στην 3 θέση.
Ηταν σπουδαία σεζόν με ιδανικό τέλος. Ηταν ιδανικές οι συνθήκες στον πανιώνιο. Ο ιδιοκτήτης ο κ. Λιανός ήταν πάντα δίπλα μας. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έκανε σπουδαία δουλειά και μας είχε πάντα απολύτως έτοιμους για τους αγώνες. Ολοι οι συμπαίκτες μου έσπρωξαν τους εαυτούς τους όλη τη σεζόν. Η 3 θέση ήταν η επιβράβευση της σκληρής δουλειάς που έγινε. Κι εγώ και η γυναίκα μου λατρέψαμε την Ελλάδα.
Η επιλογή μου να μην περιμένω τι θα γίνει με το λοκ άουτ και να έρθω να παίξω στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο ήταν ό,τι καλύτερο συνέβη στην καριέρα μου. Νιώθω ότι έκανα άλματα προόδου ως παίκτης παίζοντας υπό τις οδηγίες του κόουτς Μπαρτζώκα. Ανέδειξε κι άλλες πτυχές του παιχνιδιού μου, εκτός από το σουτ. Εμαθα να διαβάζω καλύτερα τις αντίπαλες άμυνες και την ίδια στιγμή βελτιώθηκα ο ίδιος ως αμυντικός. Το επίπεδο του πρωταθλήματος ήταν υψηλότατο με καλοδουλεμένες ομάδες.
Οσο για την Ελλάδα; Είμαι ευλογημένος που γνώρισα την πατρίδα σας. Είστε τόσο τυχεροί που ζείτε σε αυτήν τη χώρα. Γνωρίζω τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, αλλά θα πάνε όλα καλά. Αυτλη η πανέμορφη χώρα με τους όμορφους ανθρώπους δεν πρόκειται να πάει χαμένη. Είναι ευλογημένος τόπος. Τον Αύγουστο θα έρθω για να κάνω διακοπές δύο εβδομάδες.
http://nba.sport24.gr/article/1791008/spurs-heat-stous-telikous