Το Φόρουμ και το μέλλον του

Έχω να γράψω στο φόρουμ πολλά χρόνια και δεν μετράω πολλά posts είναι η αλήθεια σε σχέση με πολλούς άλλους από τους παλιούς αυτής της ιντερνετικής παρέας.

Διαβάζω αρκετά συχνά ωστόσο και παραμένει στα bookmarks του browser μου σταθερά εδώ και 14 χρόνια.

Ήταν τέλη του 2010 όταν στήθηκε το παρόν online εγχείρημα με τις (πάνω από όλα…) προσπάθειες του reanimator αλλά και των υπολοίπων OG μελών που εν μια νυχτί είχαμε «βρεθεί στο δρόμο» μετά το (κακά τα ψέματα) άγαρμπο κλείσιμο του Panionios.net.

Ήταν μία εντελώς άλλη εποχή και για το σύλλογο αλλά και όλους μας εδώ μέσα, που είμασταν σε άλλη φάση και δεκαετία της ζωής μας προφανώς.

Το σήμερα όμως ποιό είναι;

Σκαλίζοντας κάποια παλαιότερα posts έπεσε το μάτι μου στην απορία του reanimator στο όχι και τόσο μακρινό 2020:

Έχει λόγο ύπαρξης πλέον το panionios-community?

Στο εν λόγω θρεντ γίνεται κουβέντα και για συνάντηση από κοντά που μπορεί να έγινε και να μην έγινε (μακάρι να έγινε…), αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι ακόμα και τότε υπήρχε ένας δυνατός πυρήνας μελών (10-15 άτομα) ο οποίος όχι μόνο έβλεπε νοσταλγικά το φόρουμ και την ύπαρξη του αλλά αν καταλαβαίνω καλά ήταν και διατεθιμένος έστω και οικονομικά να υποστηρίξει την προσπάθεια προκειμένου να μην χαθεί από προσώπου γης αυτή η ωραία κυανέρυθρη γωνιά. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ακόμα αυτός ο πυρήνας για να είμαι ειλικρινής…

Ο Reanimator τότε κατέθεσε τα στατιστικά του φόρουμ που για τον Δεκέμβριο 2019 έδειχναν 100 μηνύματα/posts μέσα στον μήνα.

Ειλικρινά δεν μπορώ να δω κάτι που να με κάνει να πιστεύω ότι σήμερα αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι γύρω στα 20-30 τώρα τον μήνα, αναλόγως και με την επικαιρότητα. Ίσως να είναι και ακόμα λιγότερα.

Δυστυχώς σήμερα ζούμε σε μια εποχή που τα social media ελέγχουν πλήρως την πληροφορία και πώς αυτή διαχέεται στον κόσμο που διψάει για επικοινωνία και έχει ανάγκη να συζητήσει, να ενημερωθεί, να τσακωθεί, να διαφωνήσει, να συμφωνήσει και να αφιερώσει χρόνο για την καψούρα του.

Δυστυχώς τα ανεξάρτητα forums (fora?) έχουν κατακόρυφη πτώση παγκοσμίως αλλά όπου έχουν επιζήσει (από τον πέλεκυ των Facebook Groups kαι του Reddit) έχουν δημιουργήσει πραγματικά πολύ ωραίες ανεξάρτητες κοινότητες με όμορφες πρωτοβουλίες αλλά και μία μπάνκα εξαιρετικής πληροφορίας που θα είχε διαφορετικά ενδεχομένως χαθεί (κάλη τύχη άμα ψάχνεις να βρεις περσινές συζητήσεις για κάποιο θέμα σε Facebook Group ή Reddit…).

Ζούμε επίσης σε μία εποχή που οτιδήποτε καταναλώνουμε απλά δεν είναι δικό μας αλλά ενοικιάζεται με subscription. Μουσική, Ταινίες, Πληροφορία, Ειδήσεις κλπ

Προσωπικά είμαι εντελώς κατά αυτής της κατάστασης και παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δείγματα αντίδρασης (πχ οι πωλήσεις δίσκων Βινυλίου και τα cd περσυ ειχαν μία από τις καλύτερες τους χρονιές τα τελευταία 20 χρόνια με συνεχή ανοδική πορεία).

Το να παραμείνεις ανεξάρτητος και «analog» είναι το δύσκολο στην σημερινή εποχή, αλλά και το πιο sustainable σε βάθος χρόνου.

Το εγχείρημα των παιδιών του panionianea που έχουν γίνει πλέον «κατεστημένο» στην κυανέρυθρη πληροφoρία στο ίντερνετ είναι ό,τι καλύτερο και για μένα λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την κυανέρυθρη οnline κοινότητα και το μέλλον της.

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τα οικονομικά του εγχειρήματος τους και το αν τα βγάζουν τα λεφτά τους από τις διαφημίσεις ή τους σπόνσορες καθότι φαίνεται ότι αφιερώνουν χρόνο για το όλο πράγμα, αλλά είναι σίγουρο ότι για να το δουλεύουν ακόμα και να είναι τόσο ενεργοί (με videos κλπ) “μέσα” δεν θα μπαίνουν.

Το εγχείρημα τους ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε και είχαμε εδώ.

Εδώ είμασταν πάντα μια παρέα. Άλλοτε πιο μεγάλη και πιο ενεργή και άλλοτε πιο μαζεμένη και…ανενεργή.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το φόρουμ ως έχει τώρα μπορεί να είναι (και να δείχνει) πεσμένο σε σχέση με το παρελθόν, όπως ανέλυσα και παραπάνω.

Θεωρώ ωστόσο ότι με την συνολική αναγέννηση του Συλλόγου την τελευταία χρονιά ίσως έχουμε και μια ευκαιρία να «αναγεννήσουμε» και το… φορουμάκι.

Πετάω μερικές ιδέες/απορίες/προτάσεις (αν είναι ή όχι υλοποιήσιμες το βλέπουμε/συζητάμε προφανώς):

1. Ανοιχτά οικονομικά του εγχειρήματος (hosting – domain-software κλπ) και πώς αυτά μπορούν να καλύπτονται στο μέλλον.

2. Ποιά μέλη είναι εν τέλει ενεργά και θέλουν/μπορούν να δουλέψουν σε ένα ενδεχόμενο ξεκίνημα/αναδιοργάνωση ώστε να στηθεί μία ομαδούλα που θα αφιερώσει κάποιες ώρες σε στήσιμο, νοικοκύρεμα κλπ αλλά και moderators (υπάρχει ένα team, αλλά δεν γνωρίζω πόσο ενεργό είναι).

3. Ανανέωση/Αλλαγή του forum software (το phpbb είναι προφανώς μια αξιοπρεπέστατη free λύση αλλά δεν παύει να είναι οπτικά και λειτουργικά στο 2002). Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ το Discourse και θα έδινε μια νέα πνοή στο φόρουμ και αισθητικά και λειτουργικά.

1. Τακτοποίηση/αναδιοργάνωση των Κατηγορίων του φορουμ (νομίζω ένα νοικοκύρεμα σε πολλά threads δεν θα έβλαπτε αλλά προφανώς είναι θέμα για συζήτηση κάτι τετοιο)

2. Θεωρώ απαραίτητο να έρχονται ειδοποιήσεις με email στα μέλη (ακόμα κι αν δεν έχουν notifications για κάποιο thread). Πχ το Discourse στέλνει ένα εβδομαδιαίο (μπορεί να γίνει και ημερήσιο) email με ένα summary όλων των threads που το λαμβάνουν όλα τα μέλη με email. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να έχεις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις από κόσμο πλέον ώστε να μην ξεχνάνε την ύπαρξη του φορουμ.

3. Θεωρώ ότι νέα μέλη και πιο πιτσιρικάδες που πλέον ζουν μέσα στο τικ-τοκ και σε βίντεο 30 δευτερολέπτων δύσκολα θα κάτσουν να γράψουν ολόκληρα post όπως εμείς το 2007. Ωστόσο, αν το φορουμ κάνει engage μελλοντικά και τα social media που μπορεί να τρέχουν παράλληλα τότε ίσως να κάνουμε και νέα μέλη σιγά σιγά (τους οποίους μετά με email τους κρατάς ενδεχομένως και ενεργούς). Αν το φορουμ έχει πληροφορία/συζήτηση/content που ενδεχομένως κάποιος να μην την βρίσκει αλλού τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοδιαχειριζόμενο hub συνολικά.

4. Επαναπροσέγγιση μελών που ήταν υπερ-ενεργά παλαιότερα αλλά έχουν εξαφανιστεί από το φορουμ ή εμφανίζονται μόνο σε facebook groups κλπ. Πολλοί από αυτούς είναι άνω των 50 ετών και έχω παρατηρήσει ότι γράφουν κατεβατά στο facebook…

Αυτά μου έρχονται στα γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι άμα μαζευτούμε ένα παρεάκι του σκληρού πυρήνα του φόρουμ θα κατέβουν άλλες 100 ιδέες/αλλαγές/προτάσεις.

Ευτυχώς η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει και άμεσο chat να κάνουμε (Viber, Whatsapp κλπ) αλλά και zoom calls για οργάνωση, brainstorming κλπ.

Το σημαντικό για μένα επιπλέον είναι να γίνονται και λίγο στον αυτόματο όλα και με τον ελάχιστο κόπο/χρόνο. Όλοι έχουμε τις ζωές μας, τις δουλειές μας και πολλοί είμαστε και σε εντελώς άλλο time zone οπότε καλό είναι να στήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια.

Και προφανώς ούτε έχουμε καμιά εταιρεία, ούτε τρέχουμε κανένα project εκατομμυρίων με μεγαλεπίβολες ιδέες και deadlines… μην παρεξηγηθώ.

Ένα καψουρεμένο εθελοντικό παρεάκι είμαστε και τίποτα άλλο.

Όμως είμαστε και θα παραμείνουμε διαφορετικοί γτπμ.

Και ένα αυτοδιαχειριζόμενο online forum με long form κείμενα/κουβέντα από καψούρηδες είναι και διαφορετικό και πιο “πανιώνιο”!

Όλοι ξέρουμε ότι χωρίς την στήριξη, το χρόνο, την γνώση, τα λεφτά και το μεράκι του reanimator δεν θα είχαμε καν αυτό εδώ το μετερίζι να γράφουμε την κάθε λαλακία μας οπότε το συγκεκριμένο μου post είναι και μία ανοιχτή πρόταση.

Αν υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση να αναγεννήσουμε και αυτήν εδώ την κυανέρυθρη γωνιά, έστω με αργά αλλά σταθερά βήματα, τότε πιστεύω θα έχουμε κάτι καλύτερο που θα μπορούμε να αφήσουμε και στο μέλλον στους «διαφορετικούς» πιτισιρικάδες (και πιτισιρίκες) , που είναι κάπου εκεί έξω κρυμμένοι…

Food for thought!

Συμφωνώ οτι μέσω της αναγέννησης της ομάδας ίσως το forum αποκτήσει κάποια απο την χαμένη του αίγλη.
Πόσο διαφορετική απήχηση έχει ένα thread μεταγραφών στην Γ Εθνική με την Σουπερλίγδα? - Τεράστια. Πολλοί Πανιώνιοι δεν ξέρανε καν το μισό ρόστερ της ομάδας μας (και δεν είναι και παράλογο).
Τι αναλύσεις να γραφτούν για τακτικές ή για τις παραμονές ενός αγώνα με το Διαβολίτσι και τον Αλμυρό?
Ποιον νοιάζουν τα “αντίπαλα νέα” ?

Ισχύει όμως επίσης και οτι τα fora γενικά γνωρίζουν τεράστια πτώση λόγω των social media στα οποία η πρόσβαση ειδικά μέσω κινητού είναι πολύ απλούστερη. Το περιεχόμενο βέβαια δεν έχει καμά σχέση.

Δεν μπορώ όμως να φανταστώ να μην υπάρχει forum (ήμουν απο το 2004 στο forum των πανθήρων και μετά φυσικά στο panionios.net και εδώ) . Ακόμα και τώρα μπαίνω καθημερινά αν και απογοητεύομαι οταν υπάρχουν μέρες με μηδενικά posts.

Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος πάντως καλό θα ήταν να ξέρουμε τα κόστη και να λειτουργήσει ένα donation (αν θυμάμαι καλά είχε γίνει κάτι παρόμοιο στο παρελθόν).

Αυτό είναι μεγάλη αλήθεια αν και γενικά η πορεία της ομάδας θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη απο την αγάπη/ενδιαφέρον μας προς αυτήν. Προφανώς όπως λες όμως το ενδιαφέρον να ήταν πεσμένο…απολύτως λογικό.

Το γεγονός ότι έχουν εξαιρετικά εφήμερο content τα social media είναι feature και όχι bug, για να μπαίνεις και να τσεκάρεις συνέχεια τι καινούργιο υπάρχει. Έτσι όμως χάνεται η καλή πληροφορία, η ιστορική πληροφορία αλλά και η δυνατότητα ενός πολιτισμένου και ολοκληρωμένου διαλόγου. Όσα φορουμ έχουν επιζήσει πλέον είναι γιατί είχαν έναν σκληρό πυρήνα μελών τα οποία διατήρησαν ζωντανή την κοινότητα και φρεσκάρανε γενικότερα και την πλατφόρμα. Το θέμα mobile είναι όντως παρα πολύ σημαντικό αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να λαμβάνεις ειδοποιήσεις για όλες τις νέες συζητήσεις στο φόρουμ. Για μένα ένα summary email κάθε τόσο σε όλα τα μέλη είναι μονόδρομος γι να κρατήσεις κόσμο που να επανέρχεται και να μπαινει μεσα στο φορουμ καθημερινά.

Για πολλούς από εμάς είχε γίνει τρόπος ζωής το φορουμ την 5ετία 2005-2010. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ώρες σκοπιάς παρέα με ένα κινητό Νοκια της κακιάς της ώρας που εμπαινε ιντερνετ και ελιωνα στο φορουμακι..

Είναι όντως το νο.1 θέμα για μένα (όπως έγραψα και πιο πάνω) αλλά ό,τι ποσό και να είναι πιστεύω ότι θα μπορέσει να μαζευτεί με κάποιο τρόπο και με διαφάνεια απο τα hardcore μέλη και για να ξαλαφρώσει ο reanimator αλλά και για να ξανα-γεννηθεί ένας ενδεχομένως πιο ενεργός πυρήνας μελών που μπορεί να αναλάβουν κάποιες δράσεις εξέλιξης και φρεσκαρίσματος.

Ήμουν και θα είμαι εδώ. Στην επιλογή καλύτερης παρουσίασης του φόρουμ, δεν έχω να συνεισφέρω. Εδώ που τα λέμε δεν κατανοώ ποσό δύσκολο είναι σε κάποιον να συμμετέχει ενεργά στη σημερινή μορφή του. Πιστεύω ότι η το έχεις ή δεν το έχεις!
Όπου μπορώ θα προσπαθήσω να είμαι χρησιμος

Είναι η αλήθεια ότι ισχύει αυτό. Σε κάποιον που ειναι γενικά εξοικειωμένος με forum software και έχει μάθει τις παραξενιές τους δεν είναι τίποτα προφανώς.

Μπαίνουμε σε μια χρονιά με περισσότερη δράση κ παρουσία. Εγώ περιμένω κ επιστροφή “ασώτων” αλλά όπως κ να έχει η ύπαρξη του φόρουμ προσωπικά είναι ζωτικής σημασίας, γιατί δεν έχω καν σοσιαλ μίντια.
Επίσης, υποστήριξη οικονομικής ή κ άλλης στήριξης με βρίσκει σύμφωνο.
Πάμε γερά!

1 Like

pauligle εντυπωσιακή επιστροφή την μέρα της σημαδιακής ΓΣ για την επαναδημιουργία ΠΑΕ :slight_smile:
Σε πολλή γρήγορη ανάλυση για αυτά που λες:

1. οικονομικά θυμάμαι να έχει δηλώσει ο reanimator ότι τα αναλαμβάνει αλλά εννοείται ότι ευχαρίστως τα μοιράζομαι
  2. χρονικά βοήθεια δεν μπορώ να προσφέρω πολλή δυστυχώς αλλά μέσα πάλι για συνάντηση από κοντά ή/και διαδικτυακά για τους μακρινούς για την οργάνωση (και για τα φαγητό και τα κρασιά μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας)
  3. ΔΓ/ΔΑ
  4. Ενδιαφέρον αλλά έχει αρκετή δουλειά φαντάζομαι κάτι τέτοιο
  5. Εγώ που είμαι αρχαίος χρησιμοποιώ RSS για την πληροφορία που αντλώ από το Ιντερνέτ, αλλά αυτό που λες νομίζω είναι πολύ καλή ιδέα για να ζωντανέψει λίγο η κουβέντα
  6. Και στους πιο νέους υπάρχει δυνατότητα να βρεις κόσμο που του ταιριάζει αυτό το στυλ επικοινωνίας, δες Γιάννης -3- ή kostas3 για παράδειγμα που μαζί είναι περίπου στη δική μου ηλικία :smiley: αλλά ναι θα χρειαστεί προσπάθεια και να σκεφτούμε πως μπορούμε να τους προσεγγίσουμε.
  7. Ναι, αυτό γίνεται και με επικοινωνία από εδώ μέσα που φτάνει λογικά στο μέηλ τους, αν βέβαια το χρησιμοποιούν ακόμα και το έχουν και στο κινητό.
    Για να μη σβήσει αυτό θα πρέπει κάποιος να αναλάβει να μας οργανώσει για συζήτηση από κοντά ή/και διαδικτυακά και μετά να βάλει μπρος αυτά που θα έχουμε πει, εκεί είναι τα δύσκολα νομίζω κρίνοντας από την πλέον λίγο μεγαλύτερη εμπειρία μου.

Μέσα κι εγώ σε ότι μπορώ να βοηθήσω από μακριά. Το οικονομικό εδώ και χρόνια το καλύπτει μόνος του ο Ανδρέας. Είμαι μέσα και στα έξοδα που θα χρειαστούν.

καλώς ήρθες πάλι pauligle!

Νομίζω είναι καλή στιγμή να ταρακουνήσουμε λίγο τα νερά.

Το φόρουμ έχει τα θετικά του - λίγοι και καλοί, με ψευδώνυμα αλλά ακόμα και έτσι όχι ανώνυμα γιατί λίγο πολύ γνωριζόμαστε, long form κείμενα που αναγκαστικά σε βάζουν να σκεφτείς τι θα γράψεις και τόσα χρόνια έχει την δική του κουλτούρα κτλ. Αυτό βέβαια συνεπάγεται πως είναι και περιορισμένης δυναμικής - αμελητέα ποσότητα στο ρόλο του στα Πανιώνια δρώμενα.

Θα είχε ενδιαφέρον να χτίσουμε γέφυρες σε social ή να δούμε λίγο την εξωστρέφεια μας - όχι γιατί η επισκεψιμότητα είναι ο σκοπός αλλά για να γίνει πάλι το φόρουμ πηγή ενεργειών που θα στηρίξουν το σύλλογο ή που θα εξάγουν/ενισχύσουν την κουλτούρα.

Παίρνοντας ιδέες από τι γίνεται τριγύρω γουστάρω πολύ το Aris Media Factory - https://www.youtube.com/@ArisMediaFactory
βέβαια αυτό είναι ίσως προτζεκτ που ταιριάζει περισσότερο στα παιδιά του panionianea.gr ή θα μπορούσε να είναι πεδίο συνεργασιών.

ΥΓ: το οικονομικό κόστος πλέον, μετά την μεταφορά σε μοντέρνα υποδομή, έχει πέσει και αφορά μικρά ποσά (της τάξεως των $7 το μήνα). To software είναι open source (δωρεάν). Κεράστε με σουβλάκια στου Λευτέρη την επόμενη φορά που θα γίνει μάζωξη. Αν υπάρχουν ιδέες για άλλες ενέργειες που θα χρειαστούν χρηματοδότηση καλύτερα να πάνε εκεί οι όποιες προσφορές από τα μέλη.

Είναι πραγματικά εξαιρετική η δουλεια του Aris Media Factory και την έχω ζηλέψει κι εγώ. Ωστόσο, έχουν κόσμο που δουλεύει full time σε αυτό, κυνηγάνε σπόνσορες κλπ. Συμφωνώ ότι είναι concept για panionianea αλλά όπως όλα θέλει resources που θέλουν χρήμα προφανώς.

Ωστόσο, νομίζω εδώ εμείς μπορούμε να φρεσκάρουμε κάποια πράγματα με λίγο χρόνο και κόπο (προσωπικά είμαι σε περίοδο break από δουλειές για μερικές βδομάδες και για αυτό επανήλθα απο τον φορουμικό “λίθαργο” ετών..:joy:).

Σίγουρα μπορούν να προκύψουν πολλά μινι-προτζεκτάκια στο μέλλον με διάφορες ενέργειες κλπ (όπως είχε γίνει και παλιά) αλλά ακόμα και αυτά να μην βγουν, ας μην ξεχνάμε ότι δεν είμαστε παρά ένα φόρουμ (βλ. λατινική μετάφραση) που βασικός του σκοπός είναι ο διάλογος και η επικοινωνία των μελών του. Αυτό και μόνο αν κάνουμε πολύ καλά για αρχή και όσο πιο μαζικά γίνεται για τα δεδομένα μας θεωρώ ότι θα είναι κάτι πολύ καλό.

Για παράδειγμα (κάτι που μου ήρθε τώρα):

Γιατί το φόρουμ να μην γίνει ο βασικός φορέας/τρόπος επικοινωνίας όλων των τμημάτων του Ερασιτέχνη αντί για γκρουπάκια στο facebook κλπ; Πχ Γράφεις το παιδί σου στίβο στον Πανιώνιο, γίνεσαι και μέλος στο φορουμ με το εμαιλ σου με access στις αντίστοιχες ενότητες που θα μπορείς ενδεχομένως να διαβάζεις και να σου έρχονται με email όλες οι ανακοινώσεις του τμήματος, φωτογραφίες από events/αγώνες κλπ (πέραν από των επίσημων καναλιών και site του Ερασιτέχνη). Προφανώς το facebook είναι η εύκολη και η πιο φτηνή (τσάμπα) λύση και την καταλαβαίνω μιας και όλοι έχουν, αλλά και κάτι τέτοιο θα ήταν κίνηση διαφορετικής εξωστρέφειας. Εννοείται ότι τεχνικά θέλει λίγο αναβάθμιση το πράγμα με τέτοια εγχειρήματα αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια “παρέα” όπως αυτή που ανέλαβε όλα τα τμήματα το 2020 μας έφερε εδώ που είμαστε σήμερα και δεν μπορεί ακόμα μια παρέα όπως εμείς οι παλαιοφορουμίτες να στήσουμε κάτι…

Θυμάμαι για παράδειγμα στο παλιό φορουμ, πέραν από κάτι επιστολές που είχαμε στείλει αλλά και κάποιες βραβεύσεις παιχτών με πλακέτες, είχα κάνει και μία προσπάθεια ψηφιοποίησης παλιων φωτογραφιών και εφημερίδων με αναφορές στον Πανιώνιο που είχε ο τιτανομεγιστοτεράστιος Headingly, εν είδει ψηφιακού αρχείου/library την οποία και είχαμε ανεβάσει δειλά δειλά στο παλιο φορουμ. Αν και έχω φυλάξει τις περισσότερες, δυστυχώς με το κλείσιμο του παλιότερου φορουμ εν μια νυχτί, χάθηκε και το μεγάλο μέρος της ψηφιακής εκείνης βιβλιοθήκης.

Anyway… για να μην μακρηγορώ, θα μιλήσουμε και πριβέ αν θέλεις reanimator να σου πω τις σκέψεις μου για ενδεχόμενη τεχνική αναβάθμιση, τι μπορούμε να κάνουμε χρονικά ο καθένας μας, τι κόστη ενδεχομένως να προκύπτουν κλπ

Σε δεύτερη φάση πιστεύω μπορουμε να δούμε θέματα επαναπροσέγγισης παλαιοτερων μελών, emails σε μέλη, εξωστρέφειας σε social media (προσωπικά τα σιχαίνομαι αλλά είναι αναγκαίο κακό…), προσέγγισης νεότερων παιδιών, offline δράσεων, συνεργασιών κλπ

Προσωπικά χαίρομαι που υπάρχει ακόμα όπως είπα και πριν ένας σκληρός πυρήνας 10-15 παλιών φορουμικών με όντως δικιά τους κουλτούρα, για να στηρίξουμε την όποια νέα προσπάθεια!

ΥΓ1: τρελλαινομαι που δεν μπορώ να κάνω tag έναν άλλον χρήστη αλλά μόνο quote… ίσως να μην το έχω βρει εγώ…:smiley:

ΥΓ2: $7 τον μήνα σημαίνει $84 τον χρόνο. Επί 14 χρόνια σημαίνει $1176 συνολικά που αν καταλαβαίνω καλά είμασταν και σε πιο ακριβό σερβερ οπότε σίγουρα είναι πολλά παραπάνω σε όλη τη διάρκεια των ετών… Πρέπει να γίνουν πολλά τα σουβλάκια στον Λευτέρη και να προστεθούν και ποτά σε Επιτόκιο…:joy::joy:

ΥΓ3: ελπίζω να μην παρεξηγηθεί αρνητικά το timing του post μου…ουδεμία σχέση έχει με ίδρυση ΠΑΕ κλπ. Όπως έγραψα και πιο πάνω τυχαίνει να έχω στα χέρια μου λίγο χρόνο παραπάνω αυτή την στιγμή για κανέναν πειραματισμό.

ΥΓ4: Τα RSS είναι ο κατεξοχήν τρόπος μου να διαβάζω ειδήσεις…:heart_eyes:

ΠΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩΩ
δεν έπρεπε να το θυμίσεις αυτό χαχα

:joy::joy::joy::joy: πονάει όντως…
Εδώ διαπίστωσα ότι κάποια από τα τελευταία μου ποστ μιλάγανε για Αραβίδη… τι να λέμε…:joy::joy::joy:

Με δεδομένο οτι στα σοσιαλ ο καθένας λέει την ατάκα του εν μέρει κι ανώνυμα και τελος πάντων είναι ελέυθερο όποιος θέλει να πεί το οτι νάναι, σκεφτόμουνα αν το φορουμ μετεξελισόταν σε κοινότητα μελών που ταυτόχρονα είναι και μέλη του ερασιτέχνη. Θα έπρεπε να συνυπάρχουν οι 2 ιδιότητες και το φορουμ να είναι κλειστό σε άλλους. Ολοι επώνυμα, ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε, δημοψηφίζουμε κλπ κλπ Το σκέφτομαι σα μια μόνιμη ανοιχτή συνέλευση, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τις λειτουργίες του συλλόγου.
Εννοείται οτι η λειτουργία του είναι υπό την σκέπη του ερασιτέχνη και της συνέλευσης του

Να κάνουμε καμιά μάζωξη εντός του Ιουλίου με ατζέντα κλπ?

Γεια σου pauligle !!

Πολύ χαίρομαι καταρχάς που διαβάζω ποστ σου μετά από καιρό ειλικρινά!

Καλώς ή κακώς το Panionios Fans στο Facebook έχει μετατραπεί σε νέο φόρουμ με κατάθεση απόψεων, ιδεών ή και συγκρούσεων σε κόσμια πλαίσια πάντα τις περισσότερες φορές.

Σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει νέο αίμα με περισσότερο χρόνο γιατί η διάθεση υπάρχει από αρκετούς, ο χρόνος λείπει ώστε να στηθεί ένα νέο Forum και να στηριχθεί σωστά. Το θέμα όμως είναι πόσο εύκολα μπορεί να προσεγγίσει αρκετό κόσμο ώστε να υπάρχει επισκεψιμότητα.
Πλέον η πληροφορία στο ιντερνετ είναι τόσο γρήγορη που τα rss βοηθάνε πάρα πολύ σε αυτό.

Προσωπικά το φόρουμ επ΄ ουδενί δεν θέλω να κλείσει αλλά κρατάω τις επιφυλάξεις μου αν χρειάζεται μια τέτοια εξέλιξη τη δεδομένη στιγμή, ειδικά αν αναλογιστούμε πόσος κόσμος πλέον έχει αποσπαστεί μετά και τις πτώσεις της ομάδας σε χαμηλότερες κατηγορίες.

Αναφέρθηκες παραπάνω “βασικός φορέας/τρόπος επικοινωνίας όλων των τμημάτων του Ερασιτέχνη” εγώ σε αυτό το κομμάτι έχω διαφορετική άποψη.

Ο Ερασιτέχνης πρέπει να εξελιχθεί να δώσει χρήμα να μηχανογραφηθεί και να φτιαχτεί Web Portal για Μέλη και Μη Μέλη. Μέσα από εκεί να έχουν ότι πληροφορία θέλουν για τα πάντα που αφορούν Πανιώνιο, για το παιδί του, για την εξέλιξή του, για ανακοινώσεις, φωτογραφίες, συνδρομές, τα πάντα.

Δεν πρόκειται να μπει κανένας γονιός στο φόρουμ να διαβάσει ανακοίνωση ακόμα και email να έρθει. Πέρα ότι θα τη δει στο Facebook οφείλει ο ίδιος ο Σύλλογος να τον ενημερώνει προσωπικά μέσω Web Portal.

Τέλος όσο αφορά τα panionianea σε ενημερώνω ότι είναι πολύ “μέσα” όχι λίγο τα 4 τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά έγω εδώ θα παραμείνω, πιστός στρατιώτης με το λινκ στα αγαπημένα :slight_smile: και εννοείται αν μπορώ να συνεισφέρω με τον τρόπο μου ότι ζητηθεί.

Ναι εννοείται!

Θα είμαι κι εγώ Νέα Σμύρνη από 27/6 μέχρι 5/7 κι από 12/7 - 18/7. Αν μπορέσω θα έρθω να σας βρω

θα προτεινα 2-3/7 μετα τις 9 στο πευκο στην καντινα του Βαρίκας
με πιτσα και μπυρες!!!

λογικά μπορώ και τις δύο μέρες
και νωρίτερα λίγο αν το έχετε

Συμφωνούμε σε όλα!

Την πρόταση για το πορταλ του Ερασιτέχνη με access και στο φορουμ την πέταξα εντελώς στα πεταχτά είναι η αλήθεια σε φάση brainstorming όπως έγραφα, αλλά μετά από μια 10ετή μου online εμπειρία με διάφορα projects, θα αναφέρω μερικά πράγματα και βλέπουμε πώς παει το πράγμα:

• Στην εποχή των αλγορίθμων και του ΑΙ δυστυχώς το μοναδικό που μπορεί πλέον να σώσει ένα online εγχείρημα (είτε community όπως το φορουμ , είτε ανεξάρτητο news site όπως το panionianea) είναι μόνο μια δυνατή email list και ένας πρακτικά δυνατός πυρήνας καβ%^&μένων μελών.

Μόνο έχοντας στην κατοχή σου emails από κόσμο μπορείς πραγματικά να επικοινωνήσεις με τον κόσμο που σε διαβάζει (βλ. Αννα Μισελ Ασημακοπούλου… :smiley: ).

Ως admin σε ένα Facebook Group 120K μελών μπορώ άνετα να πω ότι είναι οτι πιο σιχαμένο, περιστασιακό και ανοργάνωτο έχει βγει σε online community τις τελευταιες δεκαετίες…(το concept τους εννοώ, οχι ο κοσμος που τα τρέχει) και προφανώς όλα τα groups πλέον κάνουν training τα ΑΙ μοντέλα τους με ό,τι γράφει ο κόσμος (ότι κάνει και το Reddit δλδ επίσημα: Google cut a deal with Reddit for AI training data | The Verge).

Σίγουρα γίνονται κάποιες κουβέντες στα social media και στα Facebook Group αλλά προσωπικά πιστεύω πως ούτε μέλλον έχουν ούτε διαχεριίζονται τον διάλογο και την πληροφορία όπως ένα φορουμ. Και γενικά δεν είπε και κανένας ότι δεν μπορούν ή δεν πρέπει να συνυπάρχουν…

• Στον δημοσιογραφικό χώρο (κυρίως στο εξωτερικό) είναι πλεον κανόνας όλα τα μεγάλα sites να έχουν μέλη που πληρώνουν για να διαβασουν τα άρθρα και το μοντέλο του free site με διαφημίσεις μπανεράκια δυστυχώς σταματάει να δουλεύει. Εξ ου και η τεράστια άνθηση του Patreon αλλά και άλλων παρόμοιων sites (άλλα ονόματα δεν λέμε.. :smiley: ). Και η πληροφορία πλέον αποστέλεται με email. Είναι το μονο μεσο που δεν το επηρεάζει κάποιος αλγόριθμος και είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει επικοινωνία με τα όποια μέλη.

• Η αλήθεια είναι ότι τα μεγαλεπήβολα σχέδια για κάτι ιντερνετικό είναι…sexy αλλά δυστυχώς έχει δυσκολέψει πάρα πολύ το πράγμα και δύσκολα γίνεται κάτι βιώσιμο πλέον σε βάθος χρόνου. Με σοβαρό email list και λιγα χρήματα ωστόσο μπορεί να γίνει κατι νοικοκυρεμένο και ανανεωμένο με πολύ καλή πλατφόρμα για emails και μοντέρνα εμφάνιση. Για αυτο κατέβασα και την πρόταση για το https://discourse.org/ εξάλλου (το κοιτάμε με reanimator για την ώρα).

Να φέρω επίσης το παράδειγμα ενός εξαιρετικού φορουμ φιλάθλων της Σπορτινγκ Λισαβώνας στημένο στην ιδια πλατφόρμα Discourse:

Ισως ξενίζει στην αρχή αλλά όπως είχε πει και ο Τζιμάκος ο Πανόύσης, όλα μια συνήθεια είναι… :smiley: :smiley:

Πέραν της πλάκας ωστόσο, το πιο σημαντικό όπως αναφέρεις είναι ο χρόνος στην δική μας περίπτωση και είναι απόλυτα κατανοητό για όλους μας. Το κόστος για κάτι του μεγέθους του δικού μας είναι αμελητέο και θεωρώ οτι με ένα crowdfunding εδώ μέσα θα καλυφθεί πολύ εύκολα από έναν αρχικό πυρήνα ατόμων (ή όποιον θέλει τελοσπαντων να συνεισφέρει). Μιλάμε για τάξη μεγέθους 250-300 δολλάρια τον χρόνο (για την καινούυργια πλατφόρμα όπως είπα).

Πιστεύω ότι έναν πυρήνα τουλάχιστον 20 ατόμων εδώ μεσα τον έχουμε για να τσοντάρουμε τον οβολο μας για αρχή (όποιος μπορεί και θέλει προφανώς…).

Ας μην ξεχνάμε ότι εδώ υπάρχει το φόρουμ επειδή ο reanimator του κρατάει τα φώτα ανοιχτά εδω και 14 χρόνια…

Βέβαια, ας μην ξεχνάμε οτι για την ώρα και έτσι όπως είμαστε, τα μικρά και σταθερά βήματα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

Δεν ξέρω καν αν η αναβάθμιση σε μοντέρνα φορουμική πλατφόρμα είναι προτεραιότητα αν και θεωρώ ότι και καινούργια πνοή θα δώσει και θα μπορούμε μέσω emails (τα οποία μπορουν να σταλουν από μέσα) να ξυπνήσουμε παλιά ανενεργά μέλη αλλά και θα γίνει λίγο πιο ελκυστικό το πράγμα σε νεότερο κόσμο.

Δυστυχώς ζώντας στο εξωτερικό με ελάχιστο χρόνο στην Ελλάδα (και πολύ μικρά παιδιά…) μου είναι ζόρικο να καταφέρω συνάντηση από κοντά, ωστόσο αν υπάρχει δυνατότητα και επιθυμία για ένα zoom call με όποιον θέλει μέσα στον Ιούλιο είμαι μέσα! (εκεί μας καταντήσανε οι αλήτες…στα ζουμ calls).

Δεν χρειάζεται να έχουμε τίποτα τεράστια σχέδια πιστεύω και ούτε πρέπει να υπάρχει κανένας εμπορικός στόχος τύπου να βγάζει το φορουμ λεφτά κλπ

Στην τελική ενα απλό φορουμάκι φιλάθλων είμαστε, να λέμε καμιά κουβέντα και να διαβάζουμε για την καψούρα μας και άμα από όλο αυτό βγει και κανένα offline project (από μπύρες στην πλατεία μέχρι crowdfunding μικρό-δράσεις), καλώς!

Άμα καταφέρουμε για αρχή αυτο να το κάνουμε, να το βελτιώσουμε, να το εξελίξουμε και να το νοικοκυρέψουμε (με όσο χρόνο υπάρχει…) προσωπικά θα είμαι φουλ ικανοποιημένος.