Έχω να γράψω στο φόρουμ πολλά χρόνια και δεν μετράω πολλά posts είναι η αλήθεια σε σχέση με πολλούς άλλους από τους παλιούς αυτής της ιντερνετικής παρέας.
Διαβάζω αρκετά συχνά ωστόσο και παραμένει στα bookmarks του browser μου σταθερά εδώ και 14 χρόνια.
Ήταν τέλη του 2010 όταν στήθηκε το παρόν online εγχείρημα με τις (πάνω από όλα…) προσπάθειες του reanimator αλλά και των υπολοίπων OG μελών που εν μια νυχτί είχαμε «βρεθεί στο δρόμο» μετά το (κακά τα ψέματα) άγαρμπο κλείσιμο του Panionios.net.
Ήταν μία εντελώς άλλη εποχή και για το σύλλογο αλλά και όλους μας εδώ μέσα, που είμασταν σε άλλη φάση και δεκαετία της ζωής μας προφανώς.
Το σήμερα όμως ποιό είναι;
Σκαλίζοντας κάποια παλαιότερα posts έπεσε το μάτι μου στην απορία του reanimator στο όχι και τόσο μακρινό 2020:
Έχει λόγο ύπαρξης πλέον το panionios-community?
Στο εν λόγω θρεντ γίνεται κουβέντα και για συνάντηση από κοντά που μπορεί να έγινε και να μην έγινε (μακάρι να έγινε…), αλλά το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι ακόμα και τότε υπήρχε ένας δυνατός πυρήνας μελών (10-15 άτομα) ο οποίος όχι μόνο έβλεπε νοσταλγικά το φόρουμ και την ύπαρξη του αλλά αν καταλαβαίνω καλά ήταν και διατεθιμένος έστω και οικονομικά να υποστηρίξει την προσπάθεια προκειμένου να μην χαθεί από προσώπου γης αυτή η ωραία κυανέρυθρη γωνιά. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει ακόμα αυτός ο πυρήνας για να είμαι ειλικρινής…
Ο Reanimator τότε κατέθεσε τα στατιστικά του φόρουμ που για τον Δεκέμβριο 2019 έδειχναν 100 μηνύματα/posts μέσα στον μήνα.
Ειλικρινά δεν μπορώ να δω κάτι που να με κάνει να πιστεύω ότι σήμερα αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος. Το αντίθετο μάλιστα. Πιστεύω ότι πρέπει να είναι γύρω στα 20-30 τώρα τον μήνα, αναλόγως και με την επικαιρότητα. Ίσως να είναι και ακόμα λιγότερα.
Δυστυχώς σήμερα ζούμε σε μια εποχή που τα social media ελέγχουν πλήρως την πληροφορία και πώς αυτή διαχέεται στον κόσμο που διψάει για επικοινωνία και έχει ανάγκη να συζητήσει, να ενημερωθεί, να τσακωθεί, να διαφωνήσει, να συμφωνήσει και να αφιερώσει χρόνο για την καψούρα του.
Δυστυχώς τα ανεξάρτητα forums (fora?) έχουν κατακόρυφη πτώση παγκοσμίως αλλά όπου έχουν επιζήσει (από τον πέλεκυ των Facebook Groups kαι του Reddit) έχουν δημιουργήσει πραγματικά πολύ ωραίες ανεξάρτητες κοινότητες με όμορφες πρωτοβουλίες αλλά και μία μπάνκα εξαιρετικής πληροφορίας που θα είχε διαφορετικά ενδεχομένως χαθεί (κάλη τύχη άμα ψάχνεις να βρεις περσινές συζητήσεις για κάποιο θέμα σε Facebook Group ή Reddit…).
Ζούμε επίσης σε μία εποχή που οτιδήποτε καταναλώνουμε απλά δεν είναι δικό μας αλλά ενοικιάζεται με subscription. Μουσική, Ταινίες, Πληροφορία, Ειδήσεις κλπ
Προσωπικά είμαι εντελώς κατά αυτής της κατάστασης και παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν δείγματα αντίδρασης (πχ οι πωλήσεις δίσκων Βινυλίου και τα cd περσυ ειχαν μία από τις καλύτερες τους χρονιές τα τελευταία 20 χρόνια με συνεχή ανοδική πορεία).
Το να παραμείνεις ανεξάρτητος και «analog» είναι το δύσκολο στην σημερινή εποχή, αλλά και το πιο sustainable σε βάθος χρόνου.
Το εγχείρημα των παιδιών του panionianea που έχουν γίνει πλέον «κατεστημένο» στην κυανέρυθρη πληροφoρία στο ίντερνετ είναι ό,τι καλύτερο και για μένα λειτουργεί σαν σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά την κυανέρυθρη οnline κοινότητα και το μέλλον της.
Ειλικρινά δεν γνωρίζω τα οικονομικά του εγχειρήματος τους και το αν τα βγάζουν τα λεφτά τους από τις διαφημίσεις ή τους σπόνσορες καθότι φαίνεται ότι αφιερώνουν χρόνο για το όλο πράγμα, αλλά είναι σίγουρο ότι για να το δουλεύουν ακόμα και να είναι τόσο ενεργοί (με videos κλπ) “μέσα” δεν θα μπαίνουν.
Το εγχείρημα τους ωστόσο είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε και είχαμε εδώ.
Εδώ είμασταν πάντα μια παρέα. Άλλοτε πιο μεγάλη και πιο ενεργή και άλλοτε πιο μαζεμένη και…ανενεργή.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που το φόρουμ ως έχει τώρα μπορεί να είναι (και να δείχνει) πεσμένο σε σχέση με το παρελθόν, όπως ανέλυσα και παραπάνω.
Θεωρώ ωστόσο ότι με την συνολική αναγέννηση του Συλλόγου την τελευταία χρονιά ίσως έχουμε και μια ευκαιρία να «αναγεννήσουμε» και το… φορουμάκι.
Πετάω μερικές ιδέες/απορίες/προτάσεις (αν είναι ή όχι υλοποιήσιμες το βλέπουμε/συζητάμε προφανώς):
-
Ανοιχτά οικονομικά του εγχειρήματος (hosting – domain-software κλπ) και πώς αυτά μπορούν να καλύπτονται στο μέλλον.
-
Ποιά μέλη είναι εν τέλει ενεργά και θέλουν/μπορούν να δουλέψουν σε ένα ενδεχόμενο ξεκίνημα/αναδιοργάνωση ώστε να στηθεί μία ομαδούλα που θα αφιερώσει κάποιες ώρες σε στήσιμο, νοικοκύρεμα κλπ αλλά και moderators (υπάρχει ένα team, αλλά δεν γνωρίζω πόσο ενεργό είναι).
-
Ανανέωση/Αλλαγή του forum software (το phpbb είναι προφανώς μια αξιοπρεπέστατη free λύση αλλά δεν παύει να είναι οπτικά και λειτουργικά στο 2002). Προσωπικά μου αρέσει πάρα πολύ το Discourse και θα έδινε μια νέα πνοή στο φόρουμ και αισθητικά και λειτουργικά.
-
Τακτοποίηση/αναδιοργάνωση των Κατηγορίων του φορουμ (νομίζω ένα νοικοκύρεμα σε πολλά threads δεν θα έβλαπτε αλλά προφανώς είναι θέμα για συζήτηση κάτι τετοιο)
-
Θεωρώ απαραίτητο να έρχονται ειδοποιήσεις με email στα μέλη (ακόμα κι αν δεν έχουν notifications για κάποιο thread). Πχ το Discourse στέλνει ένα εβδομαδιαίο (μπορεί να γίνει και ημερήσιο) email με ένα summary όλων των threads που το λαμβάνουν όλα τα μέλη με email. Είναι ίσως ο μοναδικός τρόπος να έχεις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις από κόσμο πλέον ώστε να μην ξεχνάνε την ύπαρξη του φορουμ.
-
Θεωρώ ότι νέα μέλη και πιο πιτσιρικάδες που πλέον ζουν μέσα στο τικ-τοκ και σε βίντεο 30 δευτερολέπτων δύσκολα θα κάτσουν να γράψουν ολόκληρα post όπως εμείς το 2007. Ωστόσο, αν το φορουμ κάνει engage μελλοντικά και τα social media που μπορεί να τρέχουν παράλληλα τότε ίσως να κάνουμε και νέα μέλη σιγά σιγά (τους οποίους μετά με email τους κρατάς ενδεχομένως και ενεργούς). Αν το φορουμ έχει πληροφορία/συζήτηση/content που ενδεχομένως κάποιος να μην την βρίσκει αλλού τότε μπορεί να γίνει ένα πολύ ενδιαφέρον αυτοδιαχειριζόμενο hub συνολικά.
-
Επαναπροσέγγιση μελών που ήταν υπερ-ενεργά παλαιότερα αλλά έχουν εξαφανιστεί από το φορουμ ή εμφανίζονται μόνο σε facebook groups κλπ. Πολλοί από αυτούς είναι άνω των 50 ετών και έχω παρατηρήσει ότι γράφουν κατεβατά στο facebook…
Αυτά μου έρχονται στα γρήγορα και είμαι σίγουρος ότι άμα μαζευτούμε ένα παρεάκι του σκληρού πυρήνα του φόρουμ θα κατέβουν άλλες 100 ιδέες/αλλαγές/προτάσεις.
Ευτυχώς η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει και άμεσο chat να κάνουμε (Viber, Whatsapp κλπ) αλλά και zoom calls για οργάνωση, brainstorming κλπ.
Το σημαντικό για μένα επιπλέον είναι να γίνονται και λίγο στον αυτόματο όλα και με τον ελάχιστο κόπο/χρόνο. Όλοι έχουμε τις ζωές μας, τις δουλειές μας και πολλοί είμαστε και σε εντελώς άλλο time zone οπότε καλό είναι να στήσουμε όσα περισσότερα μπορούμε μέσα σε αυτά τα πλαίσια.
Και προφανώς ούτε έχουμε καμιά εταιρεία, ούτε τρέχουμε κανένα project εκατομμυρίων με μεγαλεπίβολες ιδέες και deadlines… μην παρεξηγηθώ.
Ένα καψουρεμένο εθελοντικό παρεάκι είμαστε και τίποτα άλλο.
Όμως είμαστε και θα παραμείνουμε διαφορετικοί γτπμ.
Και ένα αυτοδιαχειριζόμενο online forum με long form κείμενα/κουβέντα από καψούρηδες είναι και διαφορετικό και πιο “πανιώνιο”!
Όλοι ξέρουμε ότι χωρίς την στήριξη, το χρόνο, την γνώση, τα λεφτά και το μεράκι του reanimator δεν θα είχαμε καν αυτό εδώ το μετερίζι να γράφουμε την κάθε λαλακία μας οπότε το συγκεκριμένο μου post είναι και μία ανοιχτή πρόταση.
Αν υπάρχει η δυνατότητα και η θέληση να αναγεννήσουμε και αυτήν εδώ την κυανέρυθρη γωνιά, έστω με αργά αλλά σταθερά βήματα, τότε πιστεύω θα έχουμε κάτι καλύτερο που θα μπορούμε να αφήσουμε και στο μέλλον στους «διαφορετικούς» πιτισιρικάδες (και πιτισιρίκες) , που είναι κάπου εκεί έξω κρυμμένοι…
Food for thought!