Μιας και το φορουμάκι τα πάει καλά και θεωρώ ότι γίνονται πραγματάκια σε όλα τα επίπεδα και μέτωπα του συλλόγου, ανοίγω αυτό το τόπικ για brainstorming και για παρακαταθήκη για το μέλλον μιας και είναι κάτι το οποίο έχει αναφερθεί και εδώ πολλές φορές κατά καιρούς.
Το θέμα της εξωστρέφειας του συλλόγου (όλων των τμημάτων) και κυρίως αυτών που πρεσβεύει νομίζω ότι δεν ήταν ποτέ το φόρτε μας (για πολλούς και διάφορους λόγους ανά εποχή) αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν πλέον οι συνθήκες να αρχίσει να χτίζεται κάτι έστω και δειλά δειλά σε πολλούς τομείς.
Τι εννοούμε όμως όταν λέμε εξωστρέφεια;
Θα δώσω μερικά καλά παραδείγματα για να καταλαβαινόμαστε:
τα άψογα βιντεάκια του @Karastef3 που παίζουν σε όλα τα sites και γίνονται viral (για τους σωστούς λόγους) μέσα σε μια μέρα σε όλη την Ελλάδα είναι το απόλυτο δείγμα εξωστρέφειας
τα κυανέρυθρα sites και οι εκπομπές στο Youtube (Panionianea, Μάκης Διόγος κλπ) είναι παράδειγμα εξωστρέφειας
τα μεγάλα Πανιώνια γκρουπ στο Facebook είναι παράδειγμα εξωστρέφειας αν και το μεγαλύτερο γκρουπ να έχει γύρω στα 4.5Κ μέλη (και οκ, όλοι ξέρουμε ότι πλέον το Facebook είναι για τους άνω των 50 ετών πρακτικά…)
οι κυανέρυθρες καναλάρες στο Youtube ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΔΡΑΚΩΝ και Mike Panionios (παρεμπιπτόντως αν τους ξέρει κανείς προσωπικά φέρτε τους και αυτούς στο φόρουμ…)
κάτι μικρότεροι λογαριασμοί στο instagram και στο tiktok όπως το Panionios News
τα τρομερά βιντεάκια του τμήματος βόλλευ αλλά και γενικά πως τρέχουν τα social τους (οκ προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που πληρώνονται για αυτά…)
Αυτά είναι απλά μερικά online παραδείγματα γιατί προφανώς πρέπει και να υπάρχουν και τα παραδείγματα in real life με events ενδεχομένως σε σχολεία κλπ για τα οποία ομολογώ δεν γνωρίζω τι και πως τα διαχειρίζονται τα παιδιά του Ερασιτέχνη (προφανώς μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα αν δεν έχεις λογαριασμό τράπεζας…).
Έχει γραφτεί αρκετές φορές κι εδώ ότι κάποιες ομάδες (του δικού μας βεληνεκούς προφανώς) παίζουν “καλύτερη μπάλα” σε social media κλπ κλπ και χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες δεν θα έλεγα ότι διαφωνώ εντελώς σε αυτό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Aris Media Factory που το δουλεύουν πολύ καλά όσοι το τρέχουν και από όσο γνωρίζω έχοντας μιλήσει με σκώληκες που ήξεραν πράγματα εκ των έσω δεν έχουν άμεση οικονομική στήριξη από κανέναν.
Κακά τα ψέμματα δυστυχώς όσο είμαστε στη SL2 το να κάνεις νέους Πανιώνιους είναι πάρα πολύ δυσκολο. Δεν μπορείς να αντιμετωπίζεις ομάδες που δεν υπάρχουν στο χάρτη και να θες νέα παιδιά να αγαπήσουν την ομάδα επειδή κάποτε μεγαλουργούσαμε, παίζαμε Ευρώπες κτλ κτλ και το νέο παιδί δεν έχει δει τπτ από αυτά.
Αυτό που έχουν καταφέρει οι Πάνθηρες με το να έχουν νέα παιδιά στη κερκίδα είναι τρομερό, αλλά πολύ δύσκολο στη πραγματικότητα. Και πάλι ο αριθμός δεν είναι αντιπροσωπευτικός για το μέγεθος του συλλόγου.
Για μένα η αρχή πρέπει να γίνει από τις ίδιες τις ΠΑΕ και ΚΑΕ κατά κύριο λόγο να δώσουν λεφτά για Social Media Marketing αρχικά.
Βίντεο στο tiktok τακτικότατα
ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ σε σχολεία!!! Νούμερο ένα. Αντιπροσωπεία παικτών ή παικτριών από Βόλευ. Το γήπεδο να γεμίζει παιδάκια
Μπουτικ Πανιωνίου επάνω στη πλατεία. Μπουτικ με τα πάντα όμως μέσα. Στο πιο κεντρικό σημείο του Δήμου.
Giveaway μέσω instagram, facebook, tiktok με εισητήρια, δωράκια κτλ
Βασικές παροχές όπως το μεγάλο προβλημα με τουαλέτες για να μπορεί ο άλλος να φέρει το παιδί του στο γήπεδο και να μη το σκέφτεται καθώς και η όποια ανακαίνιση στο γήπεδο, σου δίνει τεράστιο κύρος!
Όσο αφορά το γυναικείο αθλητισμό όπως π.χ. το γυναικείο μπάσκετ που μας έχει δώσει τεράστια χαρά, πιστεύω με το νέο κλειστό θα λυθούν τα χέρια και θα έχουμε πολλές δυνατότητες.
Γενικότερα όταν ένα παιδί σήμερα στο σχολείο ακόμα και στη Νέα Σμύρνη είναι περιτριγυρισμένο με γαύρους, βάζελους και αεκτσίδες θέλει πολλά @@ για να γίνει Πανιώνιος. Εκεί θα πρέπει να βάλει το χεράκι του ο πατέρας. Φέρνοντας το γήπεδο, να τον γράψει ΑΝ μπορεί σε κάποιο άθλημα στο Πανιώνιο και φυσικά να του εξηγεί τι είναι Πανιώνιος… Και πάλι δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά
Κλείνοντας όλα τα παραπάνω αν δεν ανέβουμε SL1 θεωρώ είναι μια τρύπα στο νερό…
+1 σε όλα τα παραπάνω - αν βασιζόμαστε μόνο στους Πανιώνιους γονείς θα μένουμε σταθεροί αν όχι θα μειωνόμαστε (το conversion rate δεν θα είναι 100% έτσι και αλλιώς). Άρα μέσω των παιδιών τους Ερασιτέχνη και εισιτήρια στα σχολεία είναι που ίσως κάτι μπορούμε να πετύχουμε. Τα γυναικεία τμήματα πιστεύω είναι λιγότερο intimidating από ποδόσφαιρο κτλ για να φέρει κάποιος μη Πανιώνιος γονέας τα παιδιά του. Και φυσικά θα πρέπει και οπαδικά (να φιλτράρουμε σεξιστικά συνθήματα στα ματς του γυναικείου έστω) και γηπεδικά (τουαλέτες) να δημιουργήσουμε άλλες συνθήκες για να έρχονται σε γιορτή και όχι να το σκέφτονται διπλά και τριπλά.
Για να είμαστε ειλικρινείς ολα τα τελευταία χρόνια, εκτος προφανως απο τους Πανθηρες και ολο τον κοσμο του Πανιωνιου, μοναδική φωνή του συλλογου που ακουγόταν η ομαδα παραέξω ηταν τα Πανιώνια Νεα και τα βιντεο του Καραστεφανη. Κανενα instagram και κανενας Διογος. Χρειαζεται και ο επισημος Πανιωνιος ΠΑΕ - ΚΑΕ κλπ να μπουν περισσοτερο στο πνεύμα της εποχης και να εχουν καλυτερους τροπους επικοινωνιας.
Καλά αυτό για μένα ίσως είναι το πιο απαράδεκτο από όλα. Ούτε επι τσακιρη που υπήρχαν φράγκα δεν σκέφτηκε κανείς να το κάνει. Περνάει άπειρος κόσμος από την πλατεία, έστω και κατά λάθος θα είχες κάνει νέους φιλάθλους τόσα χρόνια.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος για πρώτη φορά νιώθω να γίνεται λίγο καλύτερη δουλεια με κάτι βιντεάκια από την ΠΑΕ και την ΚΑΕ και είναι δείγμα ότι όντως υπάρχει άνθρωπος που ασχολείται με αυτό. Προφανώς όμως είναι καθαρά θέμα χρημάτων…
Και αυτό εμπίπτει στα παραπάνω με την συνολική τακτική σε social media.
Αυτό είναι κάτι που το κάνουν πάρα πολλές ομάδες εδώ στην Αγγλία και πραγματικά δεν καταλαβαίνω πόσο δύσκολο θα ήταν να γίνει πράξη…
Τρομερή ιδέα!!! Δεν ξέρω αν είχε ξαναπέσει παλαιότερα στο τραπέζι και δεν γνωρίζω τα οικονομικά της υπόθεσης (δηλαδή τι μπορεί να κοστίζει ένα μαγαζί πάνω στην Πλατεία). Εγώ θα το πάω και παραπέρα και θα πω ακόμα και ένα μαγαζι/κέντρο στην Πλατεία που θα έχει μέσα και κάποιον άνθρωπο του Ερασιτέχνη που θα ενημερώνει γονείς που σκέφτονται να γράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο άθλημα, να μπορούν ακόμα και εκεί να κάνουν την ίδια την εγγραφή του παιδιούμ, να μπορεί το παιδί να μπαίνει μέσα μέσα και να νιώθει τι είναι Πανιώνιος. Προφανώς λεφτά θέλει πάλι το εγχείρημα αλλά με την οικονομική ανάσα που παίρνει ο Ερασιτέχνης σιγά σιγά μήπως να πέσει πάλι στο τραπέζι μια τέτοια ιδέα για ένα κεντρικό hub του συλλόγου (με σύνδεση και με ΠΑΕ/ΚΑΕ προφανώς) σε ένα κετρνικό και πολυσύχναστο σημείο της πόλης;
Νομίζω ότι η δουλειά που ρίχνουν τα παιδιά του Ερασιτέχνη στις υποδομές να καθαρίσουν βαρίδια του συλλόγου με ελάχιστα οικονομικά μέσα είναι φάρος για το πώς μπορεί να δουλέψει το πράγμα και αλλού. Νοτροπία θέλει μπρο…
Κι αυτό ολόσωστο γιατί το νέο κλειστό θα δώσει μεγάλη ώθηση σε όλο τον αθλητισμό στην πόλη.
Εδώ θα διαφωνήσω…συμφωνώντας που λενε και οι Άγγλοι!
Για την ΠΑΕ ναι, θα είναι τρύπα στο νερό και για την ακρίβεια: τρύπα στα οικονομικά της.
Για τον Ερασιτέχνη και το τι σημαίνει Πανιώνιος θα έχει προφανώς την σημασία του (έχοπυμε πει οτι το βολόδερμα στα χωριά όντως μικραίνει τον σύλλογο) αλλά ο οργανισμός που λέγεται Πανιώνιος θα είναι εκεί και την επόμενη μέρα…
Καλά αν είχαν βγει οι μεταγραφές αυτές θα μιλούσαμε σε άλλη βάση. Τώρα, τι να σου πω, δεν ξέρω τι cost allocation γίνεται. Πάντως τα ενοίκια στην πλατεία είναι στον θεό. Κι εμένα μου αρέσει ως ιδέα, δεν ξέρω αν είναι εφικτή όμως.
Δε νομίζω ότι είναι οικονομικό το θέμα για την ΠΑΕ. Περισσότερο έλλειψη οράματος και μη κατανόησης ότι σαν οπαδική βάση έχουμε οξύ πρόβλημα. Νομίζω το έχω ξαναγράψει και εδώ μέσα, πριν 10 χρόνια κάθε Κυριακή μαζευόμασταν από 4 έως 7 άτομα στην παρέα μου για γήπεδο και τώρα πάω μόνος μου. Δεν άλλαξε κανείς ομάδα αλλά δεν ασχολούνται πια. Όχι μόνο με πανιώνιο, γενικότερα. Ίσως αυτό να είναι και το υγιές και εμείς εδώ μέσα οι άρρωστοι, τι να πω
τα προτζεκτ ειναι καμια φορά κ πιο απλά απ ότι δείχνουν.. Έχει φτιαχτεί μια καινούρια κατάσταση στην νέα καντίνα, ωραία άτομα, ωραία αισθητική κ όσες φορές περνάω έχει κινηση κ περιμένω ότι το καλοκαίρι θα είναι σούπερ κ πολύ πιο κινητικά.. Δεν άλλαξε ο αριθμός των ανθρώπων που περνάνε απο εκεί, άλλαξε ότι υπάρχει μια ωραία φάση να τους δεχτεί..
Δεν νομίζω ότι είναι δύσκολο πρότζεκτ να φτιαχτεί ο χώρος κάτω από τη 2-3, με νέο βιομηχανικό δάπεδο, βάψιμο της οροφής κάτω από τη κερκίδα, κλείσιμο με μια μεταλλικη κατασκευή κ τζάμι της έκθεσης στον αέρα, νέες τουαλέτες, κ μια ωραία καντίνα στην αισθητική του 2026 κ όχι του 80.. Μία τέτοια κατάσταση με μουσική, μπαρ, φαγητό θα μπορούσε να τραβάει τον κόσμο απο νωρίς κ να γίνει μια ωραία φάση που κάθε βδομάδα θα φέρνει έναν ακόμα.. Προφανώς ο σύλλογος έχει άλλα πολύ πιο σημαντικά να λύσει πρώτα στις εγκαταστάσεις του, αλλά η ΠΑΕ θα μπορούσε να το κοιτάξει…
Τη δικιά μου τη γνώμη την έχω πει πολλές φορές, 3000+ αθλούνται σήμερα, που σημαίνει αν βάλουμε και από έναν γονιό, 6000 ανθρωποι ζουν κάθε μέρα στο σπίτι μας..σε 5 χρόνια μεγάλο μέρος αυτών θα είναι άλλοι άνθρωποι… αν κάθε χρόνο καταφέρναμε να φέρναμε κοντά στο σύλλογο ένα ταπεινό 5-10% αυτων, σε 10 χρόνια θα είχαμε ανανεώσει τη βάση μας..
hybrid λύση θα ήταν να κάνεις συμφωνία με μαγαζιά που υπάρχουν στην πλατεία να βάλουν ένα μικρό σταντ με μπρελόκ, τετραδιάκια κτλ μέσα στο μαγαζί τους. Όχι το ίδιο effect αλλά όποιος μπαίνει θα αισθάνεται πως μπήκε σε περιοχή με άρωμα Πανιωνίου.
Καλά αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα γαμημένο σοβαρό property στην Πλατεία και φοβόμαστε τα ενοίκια, να πάμε να γαμηθούμε ομαδικώς, ας το κλείσουμε τελείως το μαγαζί τότε καλύτερα.
Ας μας το χαρίσουν στην τελική ή ας το απαλλοτριώσουμε. Ή αν δεν γίνεται κάτι άλλο να παραχωρήσει ο Δήμος (ο Σταρένιος..) το Γαλαξία για αυτή τη χρήση.
Έλεος πια!!! Ο Πανιώνιος είμαστε, όχι ο Άρης Πετρούπολης, ούτε κανα βλαχάκι εργατοϋπάλληλος από την Αμαλιάδα που πρόσφατα ήρθε στην Αθήνα και ψάχνει σπίτι να μετακομίσει στη Νέα Σμύρνη επειδή απλά είναι ένα ωραίο τρέντι προάστιο (κακέκτυπο της Γλυφάδας πλέον) και θέλει να ζήσει εδώ το λούμπεν ψευτοαστικό όνειρό του. Ήμαρτον πιααααα με την παθητικότητα, τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια ρεεεεε…..
Το ξέρουμε πολύ καλά ότι το Real Estate της Νέα Σμύρνης δεν μας θέλει (μην πω και συγκεκριμένα ονόματα γνωστότατων και -δυστυχώς- αποδεκτότατων ντεμέκ Πανιωνάρχηδων κοτζαμπάσηδων και μεγαλοτσιφλικάδων της Νέας Σμύρνης και χαλάσουμε τις καρδιές μας πάλι..), το έχουμε καταλάβει εδώ και χρόνια, αλλά είπαμε να μην αποδεχόμαστε τη μοίρα μας, μα να την απαιτούμε…
παμε να συναντησουμε τον Κουτελακη και να του εξηγησουμε την αναγκη και την κρησιμοτητα ενος τετοιου χωρου στην πλατεια. μεσα απο συζητηση ισως να εχει να προτεινει κατι…
πολυ ομορφα οσα ειπατε απο πανω. χαιρομαι να διαβαζω για ιδεες που σκοπο εχουν να πανε τον συλλογο ενα βημα παραπερα. κινησεις που εχυν ως στοχο την προσελκυση νεων Πανιωνιων!
Για μένα όλα ξεκινάνε από την δημιουργία και έμπρακτη υποστήριξη μιας σύγχρονης ταυτότητας που να συνδέει τη Σμύρνη και το 1922 με το σήμερα. Δηλαδή οκ, το νοσταλγικό προσφυγικό προφίλ το έχουμε, αλλά πώς συνδέεται αυτό με τη ζωή μας σήμερα; Γενικά έχουμε την τάση να “στρογγυλεύουμε” κάποιες πιο πολιτικές-κοινωνικές αιχμές για να μη χάσουμε κανέναν, αλλά έτσι δεν κερδίζουμε και κανέναν. Ο Πανιώνιος δεν είναι μόνο ομάδα της προσφυγιάς του 1922, δεν είναι ένα αδικημένο ιστορικό σωματείο, δεν είναι απλά οικογένεια (όλες οι ομάδες αυτό λένε), δεν είναι ουδέτερος. Είναι ένας σύλλογος ανθρώπων που έχασαν τα πάντα και έχτισαν κοινότητα. Είναι πρόσφυγας, ναι, αλλά αυτό έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο στο ΣΗΜΕΡΑ: ξεριζωμός - προσαρμογή - ένταξη - αξιοπρέπεια - συλλογικότητα.
Πώς μεταφράζεται αυτό πιο συγκεκριμένα; Όχι νίκη με κάθε τρόπο. Πρώτα μας νοιάζουν οι άνθρωποι, όχι οι νίκες. Ανοιχτό γήπεδο, κοινωνικές δράσεις στη γειτονιά, συμμετοχή παιδιών και νέων, προσβασιμότητα. Όχι άλλη μιζέρια, γκρίνια, αυτο-θυματοποίηση. Κανείς δεν μας χρωστάει τίποτα, αντέξαμε πολλά και συνεχίζουμε να αντέχουμε με τις δικές μας δυνάμεις, ενωμένες. Το προσφυγικό παρελθόν δεν είναι για να μας λυπούνται και να μας συμπαθούν, είναι κάλεσμα για συμμετοχή και ένταξη. Ο Πανιώνιος δεν “βοηθά”, συμπεριλαμβάνει. Ο Πανιώνιος δεν ανήκει σε παράγοντες, σωτήρες, επιφανείς ανθρώπους. Ανήκει σε όλους τους Πανιώνιους, με διαφάνεια, συμμετοχή, λόγο.
Σε μια φράση: Ο Πανιώνιος είναι ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων που δεν χωρούσαν αλλού. Αν φοβόμαστε να το πούμε αυτό, και κυρίως να το στηρίξουμε με πράξεις, γιατί ίσως χάσουμε κάποιο κόσμο, τότε νομίζω πολύ δύσκολα θα στηρίξουμε οποιαδήποτε “διαφορετικότητα”, και θα ελπίζουμε τα παιδιά να γίνονται Πανιώνιοι για να μην στεναχωρηθούν ο μπαμπάς κι η μαμά. Γιατί να γίνουν για τις νίκες μας και τα τρόπαιά μας δεν παίζει.
ειδικά στα της ΠΑΕ πάντως, τα παραπάνω θυμάμαι να τα υποστήριξε καλύτερα το καταστροφικό κατά τα άλλα δίδυμο Δάρρας-Ζαμάνης, με το να πηγαίνει κάθε βδομάδα μια ομάδα ποδοσφαιριστών σε σχολεία, να φέρνει προσφυγάκια στο γήπεδο, να βγάζει φανέλες με μήνυμα, να μοιράζει προσκλήσεις σε παιδιά κλπ. Το λέω εδώ απλά σαν παράδειγμα, όχι για να στηρίξω τους 2, μην πέσετε να με φάτε