Μαρκ Λάντσμπεργκερ

Ένας παίκτης , που όμοιός του δεν έχει περάσει από την ομάδα μας . Θυμάμε πιτσιρικάδες που μετά από προπονήσεις χαζεύαμε τα δαχτυλίδια του ΝΒΑ που φορούσε . Ο πρώτος πρωταθλητής ΝΒΑ που ήρθε στην Ελλάδα και έπαιξε στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ .

Το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του… κοσμηματοπώλη

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΒΑΡΗ

Την τελευταία μέρα του καλοκαιριού του 1988 ο τότε πρόεδρος του Πανιωνίου Αβραάμ Μοβσεσιάν, με προσωπικές ενέργειες, εξασφάλισε το «ναι» ενός παίκτη με θητεία επτά χρόνων στο ΝΒΑ, δύο πρωταθλήματα στο παλμαρέ του, όντας συμπαίκτης των μεγάλων Μάτζικ Τζόνσον και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ στους Λέικερς!

Βέβαια είχε εγκαταλείψει την πατρίδα του πολύ νωρίτερα με σκοπό να κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι για λογαριασμό της ιταλικής Φορλί. Στη γειτονική χώρα «ρίζωσε» τέσσερα χρόνια πριν έρθουν οι «κυανέρυθροι» να του χτυπήσουν την πόρτα.
Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε η σύντομη (ωστόσο) γνωριμία του Αμερικανού Μαρκ Λάντσμπεργκερ με την Ελλάδα. Του 34χρονου (τότε) φόργουορντ σέντερ, ο οποίος φημίζονταν για την έφεσή του να μαζεύει ριμπάουντ. Και στο πρωτάθλημα της Α1 φρόντισε να το επιβεβαιώσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο! Στις 28 Ιανουαρίου 1989 πέρασε στην Βίβλο του ελληνικού πρωταθλήματος, πραγματοποιώντας ένα ακατάρριπτο ρεκόρ! Απέναντι στον Ολυμπιακό μάζεψε 31 ριμπάουντ (!!!), αριθμός που εξακολουθεί να παραμένει «στοιχειωμένος», μέχρι και σήμερα.

Μπορεί να πέρασαν 23 ολόκληρα χρόνια, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να «σπάσει» αυτό το ρεκόρ, παραμένοντας στην κορυφή της λίστας με τα περισσότερα ριμπάουντ σε ένα ματς. Μόνο κάποιος… Έρικ Τέιλορ έφτασε κοντά! Συγκεκριμένα τη σεζόν 2002-2003, ο τότε παίκτης του Ηρακλείου είχε «κατεβάσει» 27 ριμπάουντ στο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής εναντίον της Ολύμπια Λάρισας.

Και να ήταν το μοναδικό του ρεκόρ; Μετά τον Πανιώνιο, ο Λάντσμπεργκερ επέστρεψε στην Ιταλία για να φορέσει τη φανέλα της Μοντεκατίνι. Και στις 11/11/1990 μάζεψε 34 ριμπάουντ (!) εναντίον τη Σάσαρι. Ναι, καλά μαντέψατε. Κανείς άλλος παίκτης του ιταλικού πρωταθλήματος δεν έχει συλλέξει περισσότερα «σκουπίδια» σε ένα ματς, κατέχοντας το ίδιο ρεκόρ και στη γειτονική χώρα.

Εστιατόριο, μπαρ και… κοσμηματοπωλείο

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον 57χρονο (πια) Μάρκ Λάντσμπεργκερ, τα ρεκόρ γίνονται για να «σπάνε» όπως εξήγησε στο SentraGoal και στη στήλη «Χρόνια και Ζαμάνια» που έψαξαν και τον βρήκαν στη Μινεσότα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Όπως μας είπε η σχέση του με το μπάσκετ είναι, πλέον… επιδερμική και απλά παρακολουθεί το ΝΒΑ ως απλός φίλαθλος και τίποτε παραπάνω. Σαν να έριξε μαύρη πέτρα πίσω του, αφού προτίμησε να ασχοληθεί με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ ως πρωταθλητής ΝΒΑ με τους Λέικερς το 1980 (Νο 54)
«Μόλις ολοκλήρωσα την καριέρα μου το 1993 αγόρασα ένα εστιατόριο και ένα μπαρ. Λίγο αργότερα και ένα κοσμηματοπωλείο και έκτοτε ασχολούμαι μόνο με αυτές τις επιχειρήσεις. Κανονικά μένω στο Φοίνιξ της Αριζόνα, αλλά αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Μινεσότα προκειμένου να φροντίσω τους ηλικιωμένους γονείς μου» μας λέει ο Λάντσμπεργκερ, ο οποίος αν και απέχει από το μπάσκετ είπε: «Μου έχει λείψει πάρα πολύ. Δεν στο κρύβω. Μακάρι να μπορούσα να παίξω ξανά, αλλά τα χρόνια έχουν περάσει και δεν γυρίζουν πίσω. Η αλήθεια είναι ότι παίζοντας επαγγελματικό μπάσκετ περνάς τέλεια. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο ΝΒΑ που ήταν κάτι το μοναδικό, αλλά και όταν ήρθα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία».

«Είχα φοβηθεί από τη βροχή κερμάτων!!»

Όπως στους περισσότερους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα για να παίξουν μπάσκετ, έτσι και στον Λάντσμπεργκερ, ένα πράγμα του έχει μείνει αξέχαστο: «Δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ τους Έλληνες φίλαθλους. Θυμάμαι όταν πρωτοήρθα στη χώρα σας για να παίξω μπάσκετ, το πάθος και την ένταση που είχαν στις εξέδρες. Πραγματικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν το είχα συναντήσει ποτέ άλλοτε στη ζωή μου. Ήταν θεότρελοι!!» και συνέχισε εξιστορώντας μια συγκεκριμένη εμπειρία του: «Είχαμε κερδίσει ένα παιχνίδι εκτός έδρας και αμέσως οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας άρχισαν να μας πετάνε κέρματα! Δεν σου κρύβω ότι φοβήθηκα από αυτή τη βροχή κερμάτων και έτρεχα με τα χέρια στο κεφάλι! Πλέον τα θυμάμαι με νοσταλγία όλα αυτά. Και μπορώ να σου πω, παρά την… τρομακτική μου εμπειρία ότι οι Έλληνες φίλαθλοι είναι οι καλύτεροι του κόσμου. Πραγματικά ζουν το παιχνίδι!»

Ο Λάντσμπεργκερ πρωταγωνιστεί σε μια από τις ιστορικότερες φάσεις του ΝΒΑ!

Ο Γκάλης, ο Φασούλας και ο Φάνης!

Όταν ρωτήσαμε για το αγωνιστικό κομμάτι της θητείας του στον Πανιώνιο, ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ, είπε: «Ξέρω ήμουν τυχερός γιατί όταν ήρθα στην Ελλάδα, υπήρχαν εκπληκτικοί παίκτες. Θυμάμαι τον Γκάλη που έβαζε καλάθι όποτε ήθελε και όπως ήθελε. Τον Φασούλα που ήταν εκπληκτικός μπλοκέρ και φυσικά τον συμπαίκτη μου στον Πανιώνιο, τον Φάνη Χριστοδούλου. Ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο της Ελλάδας και μέλος της Εθνικής ομάδας. Ήξερε να κάνει καλά τη δουλειά του» και συνέχισε λέγοντας: «Ο Πανιώνιος ήταν πολύ καλή ομάδα. Τόσο αγωνιστικά, όσο και στις πληρωμές. Δεν έχω κανένα παράπονο, αφού πλήρωνε πάντα στην ώρα του. Μόνο μια ομάδα στην Ισπανία μου χρωστάει χρήματα. Τέλος πάντων, όμως, η ομάδα μου στην Ελλάδα είχε και εξαιρετικούς ανθρώπους που δούλευαν μέρα νύχτα για το καλό της. Από εκεί και πέρα δεν ξεχνάω με τίποτα τον Άρη και τον ΠΑΟΚ! Δύσκολα είχαμε τύχη όταν τους αντιμετωπίζαμε. Ξέρω όμως ότι έχουν αλλάξει πολλά από τότε και έχουν χάσει τη δυναμική που είχαν» κατέληξε ο δύο φορές πρωταθλητής ΝΒΑ.

«Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε»

«Το χαμόγελο του Μάτζικ σε γέμιζε με θετική ενέργεια και σου έδινε το έναυσμα να παίξεις καλά».

Φυσικά το παιχνίδι που δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ από τη μνήμη του είναι εκείνο εναντίον του Ολυμπιακού που «κατέβασε» 31 ριμπάουντ. Αριθμός ρεκόρ για το ελληνικό μπάσκετ, που παραμένει «στοιχειωμένος» μέχρι και σήμερα: «Χαίρομαι που δεν το έχει σπάσει κανείς ακόμα και ελπίζω να μην το κάνει! (Γέλια). Αστειεύομαι φυσικά. Τα ρεκόρ υπάρχουν για να σπάνε κάποια στιγμή οπότε θεωρώ πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να πάρει κάποιος τη θέση μου. Θυμάμαι τα είχα πάει αρκετά καλά εκείνη τη χρονιά και αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είχα περίπου 18 ριμπάουντ κατά μ.ο. Και στην Ιταλία έχω κάνει ανάλογο ρεκόρ. Ίσως γι΄αυτό να σας έχω μείνει αξέχαστος!»

Ποιο είναι όμως το μυστικό του… ριμπάουντ; «Πλέον δεν μπορώ να πω ότι υπάρχουν αυθεντικοί ριμπάουντερ. Μοναδική εξαίρεση ίσως να είναι ο Κέβιν Λαβ των Τίμπεργουλβς. Το ριμπάουντ είναι μια ικανότητα να προβλέψεις που θα πάει η μπάλα από τη στιγμή που θα χτυπήσει στο σίδερο και μετά. Είναι ένστικτο! Από εκεί και πέρα παίζει ρόλο το πως θα χρησιμοποιήσεις το σώμα σου και το πως θα μπλοκάρεις τον αντίπαλο. Το τάιμινγκ έρχεται σε δεύτερο ρόλο».

«Σε γέμιζε ενέργεια το χαμόγελο του Μάτζικ»

Επιπλέον μίλησε και για την εμπειρία του από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, έχοντας συμπαίκτη τον… «Μάτζικ» Τζόνσον! «Δεν μπορώ να ξεχάσω τα χρόνια μου στους Λέικερς, με τους οποίους είχα την ευκαιρία να κατακτήσω δύο πρωταθλήματα. Είναι απίστευτο να έχεις δίπλα σου παίκτες όπως ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και ο Μάτζικ Τζόνσον. Ο πρώτος ήταν ήρεμη δύναμη και πολύ μετρημένος, μέσα και έξω από το παρκέ. Όσο για τον Μάτζικ; Μόνο και μόνο το χαμόγελό του σε γέμιζε με θετική ενέργεια και σου έδινε το έναυσμα να παίξεις καλά. Φυσικά δεν ξεχνάω και τα χρόνια μου στους Μπουλς έχοντας συμπαίκτη τον μεγάλο Άρτις Γκίλμορ».

Ο Λάντσμπεργκερ ήταν πρωταγωνιστής σε μια από τις ιστορικότερες φάσεις του ΝΒΑ! Στις 11 Μαϊου 1980 προσπάθησε να μαρκάρει τον Τζούλιους Έρβινγκ στον 4ο τελικό του ΝΒΑ κλείνοντας την baseline, αλλά ο μεγάλος «Dr J» με ένα απίθανο άλμα πέρασε κάτω από τη μπασκέτα, απέφυγε στον αέρα τα απλωμένα χέρια του Τζαμπάρ και έστειλε τη μπάλα στο καλάθι των Λέικερς. Να σημειωθεί ότι ο ξανθομάλλης (με… όσα μαλλιά είχε) φόργουορντ αγωνίστηκε σε 437 ματς του ΝΒΑ με 16,7 λεπτά συμμετοχής, 48% στα δίποντα, 52% στις βολές, 5,6 πόντους και 6,1 ριμπάουντ κατά μ.ο.
«Φαγητό και νυχτερινή ζωή στην Αθήνα»

Τι άλλο όμως αναπολεί ο Μαρκ Λάντσμπεργκερ; «Λατρεύω την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Εκπληκτική πόλη με τεράστια ιστορία. Πέρασα υπέροχα στη χώρα σας και ελπίζω κάποια μέρα να έρθω ξανά. Οι Έλληνες ξέρουν να ζουν και να απολαμβάνουν την κάθε μέρα. Δεν πρόκειται αν ξεχάσω ποτέ το φανταστικό φαγητό και την νυχτερινή ζωή. Πέρασα υπέροχα. Και σε αυτό με βοήθησε το γεγονός ότι όλοι οι Έλληνες μιλούσαν αγγλικά. Έκαναν τη ζωή μου πολύ πιο εύκολη…»

Στον Πανιώνιο, ο Λάντσμπεργκερ έπαιξε σε 19 ματς με 18,7 πόντους (32/69 βολές, 118/217 δίποντα, 29/68 τρίποντα) και 17,9 ριμπάουντ.

Δυστυχώς δεν μπορώ να ανεβάσω κάποιες φωτογραφίες και ένα βίντεο που έχει το σχετικό άρθρο .

Απίστευτος τύπος !!!

Ηξερες Μήτσο οτι τον είχε φέρει ο Μοβσεσιάν???

Όχι από το άρθρο το έμαθα !!!

Λαντσβουργος φοβερος, με το σουτακι του απο ψηλα να μην κοβετε με τιποτα. Εκτος απο μοναδικος σκουπιδιαρης ηταν και αξιοπιστος σουτερης, που ελεγε και ο Λεσιτς!!