Φάνης Χριστοδούλου

Χρονια πολλα Φανη μας! :heart::blue_heart:

2 «Μου αρέσει»

Απο The Basketbook

Φάνη…
Δεν ξέρω αν ποτέ θα διαβάσεις τούτες τις λέξεις, μα νιώθω πως τις χρωστάω, όπως χρωστάει κανείς σε εκείνον που τον έκανε να πιστεύει, να ελπίζει, να θέλει να γίνει σαν αυτόν…

Γιατί ήσουν και θα είσαι, κάτι πολύ περισσότερο από “Μπέμπης” ή “ο πολυτάλαντος”. Ήσουν ο Φάνης που στα μάτια μας, τότε που ήμασταν παιδιά, ήσουν σαν φως στο παρκέ, με εκείνη την ηρεμία σου και την αυθεντική απλότητα που δεν γίνεται να κατασκευαστεί, μόνο να γεννηθεί. Και εσύ γεννήθηκες έτσι…

Σε έβλεπα να πηδάς για ριμπάουντ με εκείνο το κορμί που έμοιαζε βαρύ, αλλά ποτέ δεν ήταν. Σε έβλεπα να κατεβάζεις την μπάλα, να κοιτάς πριν πασάρεις, να κάνεις το παιχνίδι να μοιάζει τόσο εύκολο.

Σε έβλεπα να παίρνεις πάνω σου εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, που όλοι φοβούνται το λάθος και εσύ ήσουν εκεί, όχι γιατί δεν ένιωθες το βάρος, αλλά γιατί ήξερες πως αυτός είναι ο δρόμος.

Μας έκανες να αγαπήσουμε το μπάσκετ, μα πιο πολύ μας έμαθες τι θα πει να μη λυγίζεις. Να μη λυγίζεις όταν πονάς.

Να βγαίνεις μπροστά όταν σε χρειάζονται. Εκεί, με το κεφάλι ψηλά, σαν να λες “εδώ είμαι”.

Ήσουν και είσαι ένας από εμάς, Φάνη. Γιατί δεν μιλούσες πολύ. Γιατί δεν έψαχνες κάμερες, ούτε ζήτησες ποτέ σου κάτι μεγαλύτερο από αυτό που η καρδιά σου κουβαλούσε.

Γιατί ακόμα κι όταν έφυγες από τα λαμπερά φώτα, δεν είχες ανάγκη να πεις ποιος ήσουν. Ήξερες και ξέραμε όλοι, ποιος ήσουν.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνα τα απογεύματα που στηνόμουν μπροστά στην τηλεόραση και περίμενα να ξεκινήσει ο αγώνας του Πανιωνίου, μόνο και μόνο για να δω τη μπάλα στα δικά σου χέρια.

Δεν θα ξεχάσω το Ευρωμπάσκετ, το βλέμμα σου, εκείνες τις στιγμές που έγιναν σφραγίδα στα παιδικά μας μάτια. Δεν θα ξεχάσω εκείνο το απλό χαμόγελο που είχες, που έλεγε “όλα καλά”, και ας ήξερες ότι τίποτα δεν είναι εύκολο.

Φάνη, σε ευχαριστώ για όλα. Για τα καλάθια, για τις πάσες, για τα ριμπάουντ, για τις άμυνες, για εκείνες τις μέρες που με έκανες να θέλω να δουλέψω λίγο παραπάνω, για τα απογεύματα που ονειρευόμουν ότι ήμουν τόσο πληθωρικός όσο εσύ, εξαιτίας σου ήθελα το νούμερο 15.

Σε ευχαριστώ που μας έδειξες τι σημαίνει να είσαι ο παίχτης ομάδας, αυτός που έβαζε όλα τα κομμάτια στη θέση τους.

Μπορεί να μην στο είπα ποτέ, αλλά έγινες κομμάτι μας. Έγινες η παιδική μας προσμονή, η έμπνευση για πολλούς από εμάς. Μας έδειξες ότι δεν χρειάζεται φόβος. Μόνο αλήθεια.

Είσαι κομμάτι της ψυχής του ελληνικού μπάσκετ, αλλά και της δικής μας ψυχής, Φάνη. Και αυτό δεν σβήνει ποτέ.

Φάνη Χριστοδούλου θέλω να ξέρεις ότι δεν έπαιξες απλώς μπάσκετ. Ήσουν το άγραφο βιβλίο του αθλήματος, αυτός που κάθε του κίνηση έμοιαζε σαν να τη γράφει με πένα που τη βούτηξε στο μελάνι της ψυχής του…

Με βαθιά αγάπη και σεβασμό, ένας από εκείνους που τους έκανες να πιστέψουν…

Antreas Tsemperlidis

2 «Μου αρέσει»

πωπωωωωωωωω δεν έχω λόγια για αυτό το κείμενο

μόνο κάθομαι, το διαβάζω και βουρκώνω και ξανά από την αρχή…

1 «Μου αρέσει»

“Κανείς στην καριέρα μου, ούτε στο ΝΒΑ ούτε στην Ευρώπη δεν με έχει μαρκάρει σαν τον Φάνη”…
Ρόι Τάρπλεϊ.

2 «Μου αρέσει»

Ο Ντίνο Ράτζα έχει εκφραστεί με απόλυτο θαυμασμό για τον Φάνη Χριστοδούλου. Ο θρυλικός Κροάτης άσος έχει δηλώσει χαρακτηριστικά πως «λατρεύει να παίζει μαζί του», χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο άνθρωπο, εξαιρετικό παίκτη και άνθρωπο με τεράστιο μπασκετικό μυαλό. Οι δυο τους υπήρξαν συμπαίκτες στον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1997-1998, ενώ είχαν τεθεί αρκετές φορές αντιμέτωποι τα προηγούμενα χρόνια όταν ο Ράτζα αγωνιζόταν στη Ρόμα και ο Χριστοδούλου στον Πανιώνιο. Η εκτίμηση του Ράτζα για το ταλέντο του «μπέμπη» του ελληνικού μπάσκετ είναι διαχρονική, με τον ίδιο να τον τοποθετεί στην κορυφή των παικτών που ξεχώρισε στη χώρα μας.

1 «Μου αρέσει»

Καλάθι και φάουλ 22/5/2026

Ελευσίνα, 22/5/1965 🏀

Έρχεται στον κόσμο ο πληρέστερος Έλληνας παίκτης…

ο Φάνης Χριστοδούλου!

Ο «Μπέμπης» μας!

Ο μοναδικός Έλληνας παίκτης που μπορούσε να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις.

Όταν η έκφραση «all-around player» πρέπει να είναι ταυτόσημη με το όνομα του Φάνη Χριστοδούλου.

Ο Έλληνας «Τσαρλς Μπάρκλεϊ»!

Όπως είχε πει και ο ίδιος ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ:
«Με έχουν δυσκολέψει πολλοί παίκτες στο NBA, αλλά μου έκανε μεγάλη εντύπωση το νούμερο 15 της Ελλάδας (εννοώντας τον Φάνη)».

Το καλοκαίρι του 1983, ο Πανιώνιος κάνει την κίνηση-ματ: δίνοντας στη Δάφνη πέντε παίκτες (Κούτρα, Μπέλση, Κωνσταντώνη, Κιούση και Ολύμπιο), τον κόουτς Μάκη Δενδρινό και 3 εκατομμύρια δραχμές, κάνει δικό του τον Φάνη!

Ο Χριστοδούλου γίνεται ο ηγέτης του Πανιωνίου για σχεδόν 15 χρόνια. Ο Πανιώνιος, για να τον τιμήσει, απέσυρε τη φανέλα με το νούμερο 4.

Κερδίζει το Κύπελλο Ελλάδας το 1991 απέναντι στον κυπελλούχο Ευρώπης ΠΑΟΚ!

Το 1997 μετακομίζει στον Παναθηναϊκό, όπου κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1998.

Εκεί όμως που όλοι τον λατρέψαμε ήταν με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας!

Με το εθνόσημο αγωνίστηκε 220 φορές, πετυχαίνοντας 2.269 πόντους (10.3 μ.ο.).

Κατέκτησε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1987 στην Αθήνα και το ασημένιο το 1989 στο Ζάγκρεμπ.

Συμμετείχε σε 6 Ευρωμπάσκετ, 3 Μουντομπάσκετ και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996!

Το 1993 αναδείχθηκε MVP του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ επιλέχθηκε στο Draft του 1989 (Νο90) από τους Atlanta Hawks, χωρίς όμως να ακολουθήσει καριέρα στο NBA.

Αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα στα γόνατά του από νωρίς, κανείς δεν ξέρει μέχρι πού θα μπορούσε να φτάσει αυτός ο τεράστιος παίκτης…

Χρόνια πολλά στον έναν και μοναδικό Φάνη Χριστοδούλου, που όλοι μας λατρεύουμε!

3 «Μου αρέσει»

Στην ιστορία της Εθνικής στο Eurobasket μόνο επτά παίκτες έχουν επιλεχθεί στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά:

Νίκος Γκάλης

Θοδωρής Παπαλουκάς

Δημήτρης Διαμαντίδης

Παναγιώτης Φασούλας

Βασίλης Σπανούλης

Φάνης Χριστοδούλου

Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ο Νίκος Γκάλης έχει τις περισσότερες επιλογές (4) ενώ μαζί με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Φάνη Χριστοδούλου είναι οι μοναδικοί από τη λίστα που έχουν επιλεχθεί στις καλύτερες πεντάδες χωρίς η ομάδα τους να έχει κερδίσει μετάλλιο:

Νίκος Γκαλης: 1983 και 1991.

Φάνης Χριστοδούλου: 1993 και 1995.

Γιάννης Αντετοκούνμπο: 2022.

2 «Μου αρέσει»

Σχολιασμός για Φάνη Χρστοδούλου από:

Νίκος Γκάλης: Ο Φάνης ήταν ο πιο έξυπνος παίκτης που έχω συναντήσει στα γήπεδα. Μπορούσε να κάνει τα πάντα: να σκοράρει, να παίξει άμυνα, να πασάρει, να πάρει ριμπάουντ. Ήταν ο ιδανικός συμπαίκτης, γιατί έβλεπε το γήπεδο όπως ελάχιστοι και ήξερε πώς να κάνει τους γύρω του καλύτερους. Με τον Φάνη στην πεντάδα, ένιωθες μια απίστευτη σιγουριά.

Παναγιώτης Γιαννάκης: Αν ο Φάνης είχε δουλέψει στην προπόνηση όσο άλλοι παίκτες, θα μπορούσε άνετα να κάνει τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ και να συζητιέται σήμερα ως ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως. Είχε ένα μοναδικό ένστικτο. Ήταν ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών· μπορούσε να μαρκάρει από το ‘1’ μέχρι το ‘5’ και ταυτόχρονα να οργανώσει το παιχνίδι μας.

Παναγιώτης Φασούλας: Για μένα, ο Φάνης είναι ο πληρέστερος Έλληνας παίκτης που έχει βγει ποτέ. Δεν υπήρχε στοιχείο του παιχνιδιού που να μην το κατέχει στο 100%. Όταν παίζαμε μαζί, ήξερα ότι αν έκανα λάθος στην άμυνα, ο Φάνης θα ήταν εκεί να με καλύψει. Ήταν το “κομπιούτερ” της ομάδας.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Για μένα, ο Φάνης είναι ο πληρέστερος Έλληνας παίκτης που έχει βγει ποτέ. Δεν υπήρχε στοιχείο του παιχνιδιού που να μην το κατέχει στο 100%. Όταν παίζαμε μαζί, ήξερα ότι αν έκανα λάθος στην άμυνα, ο Φάνης θα ήταν εκεί να με καλύψει. Ήταν το “κομπιούτερ” της ομάδας.

Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: Στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες, αλλά ο Φάνης είναι μοναδικός. Παίζει μπάσκετ με το μυαλό και την ψυχή, όχι με τα πόδια. Είναι ο ηγέτης που κάθε παίκτης θα ήθελε να έχει δίπλα του

Ζάρκο Πάσπαλι: Ο Φάνης ήταν ένας απίστευτος παίκτης, ένα φαινόμενο. Μπορούσε να κάνει τα πάντα στο γήπεδο χωρίς καν να προσπαθήσει. Αν ο Φάνης αγαπούσε την προπόνηση όσο αγαπούσε το ίδιο το παιχνίδι και τη ζωή, θα έπαιζε χαλαρά στο ΝΒΑ και θα ήταν ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο. Αλλά ο Φάνης ήταν ο εαυτός του, ένας αυθεντικός τύπος, ένας υπέροχος άνθρωπος και ένας τρομερός συμπαίκτης που έπαιζε πάντα για την ομάδα και ποτέ για τα στατιστικά του.Ο Πάσπαλι έλεγε ότι ο Φάνης «έβλεπε» τις φάσεις δύο δευτερόλεπτα πριν συμβούν, κάνοντας τους συμπαίκτες του να μοιάζουν καλύτεροι.

2 «Μου αρέσει»

Ο Φάνης είχε πει σε μια συνεντευξή του ότι ο Δενδρινός του έδινε κασέτες με τον Larry Bird να βλεπει…

3 «Μου αρέσει»

https://fb.watch/HHIYzU5i7S/

3 «Μου αρέσει»